Nakon nastupa u Berlinu
0

Der Tagesspiegel piše o sjajnom koncertu Dubioza kolektiv

Sarajevo-x.com
Dubioza kolektiv (Foto: Arhiv)
Dubioza kolektiv (Foto: Arhiv)
Bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv ne samo da je postao prepoznatljiv na našim prostorima, nego svojom muzikom zadivljuje publiku gdje god da se pojavi. Tako je i Der Tagesspiegel pisao o Dubiozi nakon sjajnog nastupa u berlinskom klubu Lido.

Na Eurosongu Bosna i Hercegovina obično zauzme neko od prvih mjesta. Primjera radi, Dino Merlin je prošle godine bio šesti. Međutim, BiH nikada nije pobijedila na Eurosongu, ali će to sada promijeniti najpoznatiji bh. bend Dubioza kolektiv, piše Der Tagesspiegel. Na njihovom novom, šestom albumu "Wild Wild East" Dubioza se takmiči sa "Euro Songom" za pobjednika tog muzičkog showa, piše njemački list.

Der Tagesspiegel podsjeća na stihove Dubiozinog odgovora na Eurosong koji su otpjevani tvrdim naglaskom i glase "I'm sick of being European just on Eurosong, just on Eurosong" ili na našem jeziku: "Zlo mi je da budem Evropljanin samo na Eurosongu, samo na Eurosongu".

"Sedmočlani bend vjerovatno ne želi uzeti samo učešće na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope. Njihov san je vjerovatno nešto više od toga, da BiH pobijedi na Eurosongu ili da nacionalni tim ode na neko nogometno prvenstvo. Zemlja se nalazi u mrtvom uglu Evrope, paralizirana Dejtonskim sporazumom i potpuno rastrgana između posvađanih stranaka. Nakon posljednjih izbora strankama je trebalo čak 15 mjeseci da formiraju državnu vladu", piše Der Tagesspiegel.

U cijeloj toj situaciji Dubioza kolektiv ne štedi kritike na račun takve politike u zemlji. Odmah nakon pjesme "Euro Song", došla je i "Firma Ilegal", u kojoj govore o praznim obećanjima i pohlepi političara i birokratije. "Sramota" - tako odgovaraju neodgovornim političarima dva pjevača Dubioze, Almir Hasanbegović i Adis Zvekić.

Primjetno je to da je grupa neprestano na turneji. Prosto su savršeno uigrani, mogu po volji birati tempo i bez najave preći iz off-beat-ritma na rock. Elegantno su u nastup uklopili citat - pozdrav Plavom orkestru, veoma uspješnoj jugoslavenskoj grupi iz 80-ih, a odmah poslije toga zvuče kao bosanska verzija Rage Against The Machine. Na koncertu u Berlinu su svirali i "Blam", svoj hit iz 2008. godine, koji publika pjeva iz sveg glasa i koji bi bio obećavajući za svaki Eurosong. Prema tome: "Iz Berlina 12 bodova za Dubiozu kolektiv!", napisali su u Der Tagesspiegelu.