Muzika
0

VIDEO / Bubnjar Doorsa progovorio o tužbi ostatka benda zbog očuvanja zaostavštine Jima Morrisona

Klix.ba
Nekadašnji bubnjar legendarnog benda The Doors, John Densmore (68), zajedno sa porodicom preminulog pjevača Jima Morrisona, tužio je klavijaturistu Raya Manzareka, gitaristu Robbieja Kriegera i pjevača Iana Austburyja nakon njihovog formiranja nove verzije Doorsa.

Ponovno okupljanje izvornih Doorsa je, naravno, nemoguće nakon smrti frontmena Jima Morrisona (izuzev u nekoj verziji sa hologramom). Tako su 2002. godine Manzarek, Krieger i pjevač grupe The Cult, Austbury, pokrenuli novu verziju legendarnog benda te tako ušli u sukob sa Densmoreom, čije se pravne i etičke posljedice osjećaju i čitavu deceniju kasnije.

Densmore je u intervjuu za VH1 progovorio o svojim novim memoarima "The Doors: Unhinged“, koji otkrivaju detalje o tužbi koju su on i Morrisonova porodica pokrenuli protiv Manzareka i Kriegera. U tužbi se navodi kako je korištenje imena Doors of the 21st Century i logoa benda u suradnji sa Astburyjem kršenje njihovog dogovora. Densmore je više puta pozivan da se priključi svojim nekadašnjim kolegama na turneji, što je svaki put odbio tvrdeći kako je to samo grabljenje novca i varanje publike.

Nakon toga je i tužio svoje nekadašnje kolege, zbog čega se na sudu suočio sa optužbama da je "komunista, anarhista i podržavalac Al-Kaide. Sud je 2005. presudio u njegovu korist, a Manzarek i Krieger morali su promijeniti ime novog benda. Prvo je su promijenili u D21C, pa u Riders on the Storm te, na kraju, u Manzarek-Krieger.

Fanove je najviše mučilo pitanje zašto se ta tužba desila tek tada. I prije toga je bilo nekoliko okupljanja Doorsa, u kojima su mnogi pjevači mijenjali Morrisona. Densmore je konačno riješio misteriju, objasnivši za VH1 kako su sva ranija okupljanja bila u čast Jima Morrisona i na njima je gostovalo više pjevača. Problem je nastao kada je okupljeni bend krenuo na turneju sa samo jednim pjevačem, koji je na pozornici trebao potpuno da zamijeni Morrisona.

"The Doors bez Jima Morrisona na pozornici ne mogu biti, ne trebaju i neće biti The Doors. To je kao Stonesi bez Micka“, ispričao je Densmore.