Muzika
0

Božićni dokumentarac otkriva nježnu stranu Sex Pistolsa

Klix.ba
Zloglasni panker Sid Vicious pleše uz Božićne hitove uz smijeh djece, dok njegov kolega iz Sex Pistolsa, Johnny Rotten, dijeli poklone. Zvuči nemoguće, ali upravo tako su ovi legendarni britanski pankeri proveli Božić 1977.

Do sada neviđeni snimci Sex Pistolsa u nesvakidašnjim dešavanjima bit će po prvi put emitovani u novom BBC-jevom dokumentarnom filmu 26. decembra.

Bend je Božić te godine proveo svirajući humanitarni koncert za djecu stradalih vatrogasaca iz Huddersfielda.

"Za većinu ljudi, oni su bili čudovišta iz vijesti. Ali, vidjeti ih kako sviraju za sedmogodišnjake i osmogodišnjake je predivno. Oni su bili radikalan bend, ali imali su mnogo više srca nego što ljudi misle", izjavio je reditelj Julien Temple, koji je tada snimao Sex Pistolse.

Ovaj nastup je ujedno bio i posljednji nastup benda u Velikoj Britaniji. Sid Vicious je preminuo od predoziranja heroinom 1979. godine, četiri mjeseca nakon što je optužen za ubistvo svoje djevojke Nancy Spungen, koja je pronađena izbodena u njihovoj hotelskoj sobi u New Yorku.

Dokumentarac "Never Mind the Baubles: Xmas '77 With the Sex Pistols" prikazuje frontmena Rottena kako skače u divovski Božićni kolač, dok se publika gađa njegovim dijelovima.

"To su vjerovatno najbolji snimci Pistolsa ikada snimljeni, samo što nikada nisu prikazani”, rekao je Temple za Guardian.

Bendu su tada bili zabranjeni nastupi u većini britanskih prostora. Djelići ovog materijala pojavili su se u Templeovom dokumantarcu iz 2000., "The Filth and the Fury", ali će ovo biti prvi put da će se prikazati sav materijal.