Muzika
53

INTERVJU / Bodan Arsovski iz Leb i Sol: Drugovi iz Sarajeva posudili su nam novac za karte i hranu

Razgovarao: Adnan Učambarlić
Bodan Arsovski
Bodan Arsovski
Čuvena makedonska grupa Leb i Sol nastupit će u Bosanskom kulturnom centru, 7. jula u 21 sat, u okviru festivala Baščaršijske noći. O koncertu, iskustvima sa Sarajevom, novim projektima i odlasku Vlatka Stefanovskog razgovarali smo sa basistom grupe, Bodanom Arsovskim.

Koliko dugo grupa Leb i Sol nije nastupala u Sarajevu?

Nije nas bilo od kraja osamdesetih, a bilo je tako divnih koncerata ranije. Meni je oduvijek prijala sarajevska atmosfera i prijem kod publike koja je upijala svaki ton koji bismo odsvirali. Bili smo veoma poštovani i svaki naš novi album je bio primljen sa oduševljenjem. To je vjerovatno zbog toga što smo, prije svega, bili pošteni prema sebi i svom stvaralaštvu i zbog toga što je svaki novi album bio pozitivni pomak u kreativnosti i sviračkim vještinama.

Kakva su vaša lična iskustva sa Sarajevom?

Još kao klinci, davne 1977. godine, kada smo prvi put došli u Sarajevo, naišli smo na veliko drugarstvo i otvorenost naših kolega i budućih prijatelja. Došli smo vozom iz Skopja, noseći sa sobom svu opremu, ali zaboravili smo predvidjeti šta ćemo sa svim tim instrumentima, pojačalima, klavijaturama i bubnjevima, dalje po gradu. Čekali smo na stanici da nas neko pokupi i da krenemo ka Skenderiji na koncert. Na kraju svega toga nismo imali novca da se vratimo nazad, pa su nam sarajevski drugovi pozajmili nešto novca da kupimo karte i nešto za pojesti. Tako sam se vezao za Sarajevo i počeo da volim taj grad.

Svirate u svojoj izvornoj postavi, ali bez Vlatka Stefanovskog. Zašto?

Nakon izlaska novog albuma "Itakanataka" (I tako dalje) Leb i Sol u novoj postavi nastupa od 2008. godine. Bilo je koncerata u Torontu, Londonu, Beogradu, Zagrebu, turneja u Australiji... Vidjelo se da je Božikov izvrstan gitarista i da je svojom interpretacijom i zvukom gitare donio veliko osvježenje u grupu. Sada Leb i Sol zvuči kompaktnije i stilski podsjeća na vremena krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, naravno, sa senzibilitetom 21. stoljeća.

Kako se Dimitar Božikov snašao kao zamjena?

To ćete vidjeti uskoro u Sarajevu. On je mlađi od nas i na nekin način je rastao uz našu muziku. On voli da ima lijep zvuk gitare i voli solirati kada ga "stari vuci" podržavaju u pozadini. To je za njega čast i privilegija, a nama zadovoljstvo muziciranja.

Kakav je osjećaj opet okupiti staru ekipu?

Kada smo se okupili 2006. godine, povodom 35 godina postojanja grupe, uzbuđenje je bilo veliko. Muzika je odmah "prozvučala". To je ono što je svakome od nas pomalo nedostajalo u periodu kada grupa nije radila. Jedva smo čekali koncerte. Nije bilo lako definisati repertoar, jer je bilo puno pjesama koje smo trebali svirati. Zadovoljna publika je očekivala da nastavimo raditi i to smo uradili. Snimili smo novi album i ponovo počeli turneje.

Imate novi projekt sa simfonijskim orkestrom, o čemu se tačno radi i hoćemo li i u Sarajevu moći čuti nešto od toga?

Da, prošle je godine Kokan uradio orkestracije najpoznatijih kompozicija iz repertoara grupe. Sa simfonijskim orkestrom smo imali četiri nastupa u Makedoniji i jedan u Srbiji. To je pravac u kojem trebamo raditi i ubuduće. Mene lično ovakav pristup muzici grupe Leb i Sol veoma ispunjava, a sve ono što smo radili tokom gotovo 40 godina dobija novi smisao, dobija se utisak ozbiljnosti i jedan sasvim novi kvalitet, koji publiku ne ostavlja ravnodušnom. Postoji prijedlog da se taj projekt uradi u BiH, uz učešće tri orkestra, odnosno banjalučkim, sarajevskim i mostarskim muzičarima. Nadam se da će organizatori uspjeti realizirati tu ideju, pa da uradimo nešto veoma lijepo.

Planirate li i neki novi album u skorije vrijeme?

Ovaj novi pristup digitalizacije muzike i pojave izdavača na našim prostorima otvara jednu novu perspektivu zaštite stvaralaštva i očekuje se da će muzička produkcija ponovo zaživjeti. Naravno da radimo na novom materijalu, ali još nismo odlučili kada ćemo ući u studio.

Vi ste i predsjednik makedonskog udruženja za zaštitu autorskih prava. Kakva je sada situacija sa autorskim pravima kod vas? Jesu li se autori konačno izborili protiv plagijata i za svoja prava?

Ja sam u organizaciji koja kolektivno upravlja pravima muzičkih izvođača i fonogramskih producenata u Makedoniji. Ova prava su još uvijek tabu tema kod nas, jer korisnici i građani uopće ne razlikuju šta je autor, a šta producent i izvođač. Čak i sami nosioci prava veoma sporo kapiraju da je došlo vrijeme da se njihovo vlasništvo treba poštovati. U svakom slučaju, ovaj proces je nezaustavljiv, proći će neko vrijeme i sve će doći na svoje mjesto. U tom kontekstu, neophodna će biti saradnja i sa udruženjama iz BiH, kao i udruženjima iz regije i cijelog svijeta.

Šta će se sve naći na repertoaru koncerta u Sarajevu?

Sarajevski koncert će biti isti onakav kao što sviramo svuda po svijetu. Sviramo kompozicije sa novog albuma "Itakanataka" i, naravno, starije kompozicije koje su svima poznate i koje su proslavile Leb i Sol.

Šta poručujete sarajevskoj publici i šta mogu očekivati od koncerta?

Koncert grupe Leb i Sol je veliki doživljaj. Starijoj publici, koja je ranije dolazila na naše koncerte, mogu poručiti da će doživjeti lijep ugođjaj i pozitivne reminiscencije na ona "stara vremena", dok mlađima želimo pokazati kako se ranije sviralo i kako je ta muzika puna emocija i života. U svakom slučaju, očekujem da će svima nama biti veliko zadovoljstvo.