Muzika
29

Bend Električni orgazam u Beogradu proslavio 35 godina postojanja

Klix.ba
(Foto: Nemanja Đorđević)
Električni orgazam je u subotu navečer u rasprodatoj dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda obilježio 35 godina postojanja benda, a još jedan koncert će održati i večeras na istom mjestu.

Dvosatno proputovanje kroz ključne momente iz svih faza legendarnog beogradskog benda počelo je obradom "Locomotion", koju je otpjevao klavijaturista Ljubomir Đukić-Ljuba.

"Dobro veče, braćo i sestre", u svom stilu je obožavaoce pozdravio gitarista i pjevač Srđan Gojković-Gile.

"Dobrodošli na rođendansku žurku", kratko je dodao prije "Vudu bluza", da bi Ljuba ponovo preuzeo glavnu vokalnu ulogu u novotalasnoj "Vi".

Dizao je bend atmosferu i sjajno ukomponovanom set listom, kojom je "plivao" od "Paket aranžmana" (1981.) do najnovijeg, falsetom otpjevanog singla "Bio sam loš" (2015). "Seks, droga, nasilje i strah" bješe jedna od pjesama koje je Orgazam poslije dosta godina ponovo uvrstio u repertoar, a kad se u "Ne postojim" Gile oslobodio gitare, kao da se i publika sasvim lišila svih stega.

Emocije su, bukvalno, eksplodirale čim su prepoznati prvi akordi balade "Kapetan Esid", i to u takvoj mjeri da je bend morao neplanirano po završetku pjesme da je produži, jer je cijela "Amerikana" neumorno pjevala refren. Za vizuelni doživljaj su poslužili upaljači i mobilni telefoni.

Veliki hitovi benda - "Da si tako jaka" i "Bejbe, ti nisi tu" bili su sjajni uvod za najveći, "Igra rokenrol cela Jugoslavija". Pjesma koja se svojevremeno "otela" Orgazmu, ponovo je posljednjih godina prisutna tamo gdje joj je zapravo i mjesto – na nastupima Gileta, Ljube, gitariste Branislava Petrovića-Banane, basiste Zorana Radomirovića-Švabe i bubnjara Blagoja Nedeljkovića-Pačeta.

Nepretenciozno smještena u sredinu set liste.

Ono što izdvaja aktuelne koncerte grupe od uobičajenih dešavalo se, ipak, u drugom dijelu svirke. Putovanje u prošlost kad su postave u pitanju počelo je "flešbekom" do albuma "Lišće prekriva Lisabon" (1982), pa su "Pođimo" i "Dokolicu" uz Gileta, Ljubu (i Pačeta za bubnjevima umesto pokojnog Gorana Čavajde-Čavketa), odsvirali gitarista Ljubomir Jovanović-Jovec i basista Jovan Jovanović-Grof. Još veća radost uslijedila je ubrzo. Kad je za basom bila Marina Vulić (danas Geraghty) gotovo kompletna prva postava iz 1980. godine je u spektakularnoj atmosferi otprašila "Konobara", prvu pjesmu "Električnog orgazma", kao i "Zlatnog papagaja".

Bend se zvanično oprostio od publike uz još dva novotalasna klasika – "Krokodili dolaze" i "Nebo", da bi zvaničan kraj uslijedio uz specijalnu posvetu Čavketu.

U slavljeničkom repertoaru nisu izostali ni drugi dobro poznati hitovi poput "Lui, Lui", "Ja sam težak kao konj", "Spojimo se sad", "Debela devojka"... a zastupljene su bile i numere sa još uvijek aktuelnog albuma "To što vidiš, to i jeste" – "Ti to možeš", "Bliži suncu", "Gde god odem"...

Kao predgrupa nastupio je ambijentalno-instrumentalni Dushom.