Croatia Records
68

40 godina Novog vala: Haustor, Šarlo akrobata i Električni orgazam u vinil izdanju

I. P.
Hrvatska izdavačka kuća Croatia Records najavila je objavljivanje četiri ekskluzivna vinil izdanja koja su definirala ono što se zove jugoslovenski Novi val.

Vinilna reizdanja sadržavat će rijetke fotografije, tekstove izravnih aktera novog vala, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa te u konačnici remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci.

Izdanje će također sadržavati kodove za preuzimanje digitalnih verzija pjesama, a omote albuma redizajnirat će grafički dizajner Darko Kujundžić.

Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, Paket aranžman na crvenom, Šarlo akrobata na bijelom. Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu.

Ova izdavačka kuća planira izdati vinil izdanja u januaru 2021. godine.

Rađanje Novog talasa u Jugoslaviji bio je reakcija na evropska i svjetska muzička kretanja. Stvaranjem Novog talasa prije svega u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, novi, mladi bendovi dobili su priliku pokazati svoje umijeće te su nerijetko kroz svoje tekstove pokazivali otpor prema tadašnjem sistemu. Kasnije, iz početaka Novog vala razvili su se najpoznatiji bendovi poput Idola, Šarla akrobate, Haustora, Azre , Parafa.