Muzika
95

Autor biografije o Nirvani: Kurt Cobain je bio vezan za događaje u BiH

Piše: J. H.
Kurt Cobain
Kurt Cobain
Charles R. Cross, autor biografije o Nirvani, kaže da je frontmen ove grupe Kurt Cobain bio itekako vezan za događaje u Bosni i Hercegovini '90-tih godina.

U posljednjem intervjuu o Cobainu, Cross se osvrnuo na karijeru jedno od najpopularnijih muzičara ikada govoreći o Kurtovom djetinjstvu, karijeri i samoubistvu, ali i dešavanjima u Bosni i Hercegovini '90-tih godina.

"Njihov najbolji šou bio je 1993. godine u dvorani Cow Palace u San Franciscu kada su na humanitarnom koncertu svirali za žrtve silovanja u Bosni zahvaljujući Kristu Novoseliću koji je porijeklom sa tih prostora. Ali, Kurt je bio potpuno vezan za te događaje i napravio je veliki šou", kazao je Cross.

Krist Novoselić
Krist Novoselić
Na tom događaju koji je okupio bendove poput Nirvane, Disposable Heroes, The Breeders i L7, skupljeno je dovoljno novca koji će Novoselić, basista Nirvane i jedan od osnivača grupe, kasnije donirati žrtvama silovanja.

U to vrijeme, Krist je dao intervju u kojem se također osvrnuo na dešavanja u Bosni i Hercegovini iznoseći kritike na račun međunarodne zajednice.

"Izgubio sam poštovanje prema Ujedinjenim nacijama. Gubitak poštovanja pretvorio se u prezir. UN i SAD samo pričaju gluposti kada se u ovoj situaciji zna ko je agresor. Bili su svjesni teških zločina u novembru 1991. i januaru 1992. godine. Nisu ništa uraditi povodom toga. Željeli su napraviti neku mirovnu konferenciju na kojoj bismo svirali i na taj način pomogli djeci u Bosni i Hercegovini. Rekao sam im da od...u. Da su radili svoj posao, katastrofa ne bi zadesila Bosnu i Hercegovinu, ne bi bilo 150.000 ubijenih ljudi", kazao je Novoselić u intervjuu 1993. godine.

Tijelo Kurta Cobaina, jednog od najvećih muzičara ikada, pronađeno je 8. aprila 1994. godine. Vjeruje se da je počinio samoubistvo tri dana ranije.