Komentari (186)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovako lijepih i pozitivnih vijesti nam treba sto vise u ovoj nasoj sumornoj svakodnevnici. Nasi franjevci su istinski cuvari tradicije i kulturne bastine ovih nasih lijepih prostora i dobrih ljudi.
Nasi mujezini idervisi i hafizi cuvaju vjersku bastinu, a ja cuvam ljepotu ovih nasih prostora.
Jesi li mozda franjevac? Zasto si uvijek pozitivan?
PRIKAŽI ODGOVORE (19)
Cuvari BiH,svaka cast Hrvatskoj sto je dala pare za obnovu muzeja,a nek je sramota vlasti bh sto nisu nista dali,jest dala federacije nesto malo al drzava nije nista.
...jel čovinjo šta kano?
ma kakvi,vidis da je hrvatska uletila.hrvatski sdp obnavlja franjevacki muzej a hdz poklonici ih pljuju da su komunjare hahahahaaha
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Lijepo i uredno. Trebalo bi sve vrijednije eksponate Zemaljskog muzeja u Sarajevu prebaciti u Fojnicu jer mogu biti oštećeni od vlage. Muzej u Sarajevu prokišnjava na sve strane, a eksponati nisu ni dostupni javnosti.
Sa kulturne bastine na nacionalna prepiranja. Treba jedan chat na klixu za ovakve stvari.
Rijeci ne mogu izraziti moje veliko odusevljenje muzejom, predivno je, prelijepo......
U čast hrvatskoga mučenika sa Fojnice treba preimenovati muzej u Muzej Joea Šimunića
Lijepo sredjeno, treba otici vidjeti...
Ameri im rekli "pripitomite se bagro katolicka u BiH. Eto vam sutra Rusa na, Karlobag Virovitica". Ovi hercegovci kao jos ne haju. Lepi Dragan nije cirilicu zaboravio a ni azbuku. Al' , kad mu radobolja nadodje! Ima da mu Château, Drina odnese. Samo langsam, aber siher. Sastavit ce rusi Drinu s Neretvom da izadju na toplo more a put im trasira Mile ronhil uz pomoc lepog Cove. Znaci Cova pici u negativnu Historiju. I nemoj se vracat, matereti lopove.
skontali se komšije,da nema smisla pokušavati širiti se(furati objekte koji će u budućnosti samo postati historijski i turistički a koliko će služiti prakitkovanju religije,sami se aBd uvjerimo) dalje od Bosne,jer sa Bošnjom je lahko,samo ga ne diraj i radi šta želiš mu u dvorištu...
a zašto,jer komšije ušle u EU i vidjele da tzv. braću nije baš nešto briga ko si i šta si,ako mu ne donosiš zaradu :) to je to ; Milanović: 'Hrvatska je uvijek grlila BiH, nekada je pokušavala i ugušiti, ali to neće više nikada'
Pošto vidim da ovi kojima se sva pročitana literatura svodi na titlove španskih serija nešto seru i vrijeđaju franjevce neka znaju da su bosanaski franjevci bili svjesniji države Bosne, bošnjaštva i bili veći patriote od većine bošnjaka muslimana. Nekad davne 1848 Ivan Franjo Jukić kaže: „...Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo...“ Jedan dio bosanskih kristijana se, tada doduše većina, a danas manjina, osjećalo Bošnjacima i sa Hrvatima nisu imali ni "H". Ja i danas znam primejra katolika koji su se izjasnili kao Bošnjaci jer su svjesni svoje prošlosti.
Pošto vidim da volite iskrivljivati činjenice i izvlačiti riječi djela iz konteksta kao što je slučaj sa poveljom kulina bana napisanoj nedavno u tuzli samo da ti kažem. Da je Franjo Jukić protjeran iz tadašnje Bosne od strane turaka isto tako frano jukić je bio bosanski domoljub i hrvatski rodoljub. i zalagao se za ujedinjenje svih hrvatskih zemalja i nikada nije negirao pripadnost hrvatskom narodu a i zemlji bosni. Postojanje bosne dalmacije dubrovačke republike i postojanje BIH danas kao države apsolutno se ne može porediti prije svega što Frano Jukić bio zagovornik Ilirskog pokreta koji prerasta u hrvatski narodni preporod. Prije svega zadužio je Hrvate u Beču koji ga i dana danas štuju i gdje su mu postavili spomen ploču. Hrvata ima dalmatinaca bosanaca slavonaca hercegovaca zagoraca itd itd........
Možeš ti da pukneš od muke ali činjenice su činjenice. Ne moramo o Franji Jukiću možemo o Antunu Kneževiću. Je li i on se zalagao za ujedinjene hrvatski zemalja ?? Ili je pak tvrdio da na prostoru bosne do 19 st. nije bilo ni Srba a ni Hrvata. I Frajno Jukić i Antun su jasno isticali da pišu i govore Bosanskim jezikom te da je Bosna država sa jakim korijenima u kojoj živi jedna nacija možeš je zvati Bosnaci, Bošnjaci, Japanci ali da su dominante tri različite vjeroispovjesti ali da do 19. st. Hrvatima se niste zvali. A ni danas ne znate šta ste pišete i govorio Bosanskim jezikom a zovete ga Hrvatski. Busate se u prsa da ste Hrvati u Hrvatskoj vam ignore pucaju i govore vam da ste Bosnaci. Kad skontate šta ste javite se, a da tada pročitaj koje dijelo ovih velikih Bošnjaka katolika koji su udarili temelje Bosanskom jeziku kojim ti pišeš. Možda dođeš tobe.
Prelijepo kada gledam zgradu(Samostan)kao da se nalazi u Austriji.Unutrasnjost muzeja je fenomenalna.
zanimljivo arhitektonsko rjesenje muzeja. u svakom slucaju treba ga posjetiti , medjutim postavka slika je k a t a s t r o f a.!! uzas od postavljanja do osvjetljenja i pravo je cudo da niko nije reagovao?!
izbacila me poplava limesa. ni voda me nece :))
mislis na vatru/vrucicu/ temperaturu tipa groznice i sl ? :))
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Franjevcima uvijek jedno neizmjerno hvala. Mnogi kroz historiju, a izdvojio bih fra Matiju Divkovica i fra Ivana Franu Jukica, su sve nas Bosnjake toliko zaduzili, da se tesko ikada mozemo oduziti. Hvala vam sto ste bili svijetlo Bosanskoga kraljevstva i Bosnjackog mu stanovnistva u mracnim vremenima.
Amin.
Super izgleda. Treba posjetiti.
eto ko misli da je bosna od prije 20 godina, ima gratis kartu da se uvjeri u suprotno :)
Bosna je najstarija drzava sa ovih prostora, samo uvjerenje je povelja Bana Kulina.
ban čisto hrvatska titula.
PRIKAŽI ODGOVORE (19)
franjevcima veliko hvala što se kod hrvatskog puka u bejha, pa tako i u slavoniji i dalmaciji nisu iskorijenili ni katolička vjera ni pripadnost hrvatskom narodu. I na kraju, njihova velika zasluga je da su utrli put i dali znatan doprinos stvaranju jedinstvenog književnog jezika u Hrvata štokavskog narječja.
Hvala fra Antunu Knezevicu cuvaru Bosnjaka i nase tradicije !
koje bošnjačke tradicije? franjevci su bili i ostali odani vjeri katoličkoj i vjerni našim kraljevima. Današnja bošnjačka tradicija se svodi na tekbiranje i mahanje turskim zastavama, te pravljenjem većih muslimana od plemena iz yemena. i naravno pljuvanjem svega hrvatskoga.
PRIKAŽI ODGOVORE (15)
Extra!!!!!