Tuga i sreća
108

Zana Marjanović: U svakom od nas živjet će Dragan Jovičić

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glumica Zara Marjanović dirljivim riječima se oprostila od svog mentora i kolege Dragana Jovičića, bosanskohercegovačkog filmskog i pozorišnog maestra koji je preminuo u petak.
Kako je kazala, njen prvi film je bio sa Draganom Jovičićem i njena prva predstava bila je sa Draganom Jovičićem.

"I film i predstava bili su bolji zato što su imali Dragana Jovičića. Ja sam bila bolja glumica. Bila sam bolji čovjek jer je Dragan bio moj mentor. Naučio me je ljubavi prema pozorištu, prema kolegama, partnerima, svim živim bićima. Takav je bio Dragan Jovičić", napisala je Marjanović

Zanin suprug je režirao svoju prvu predstavu jer je Dragan prvi prepoznao njegov talenat kada je bio direktor Kamernog Teatra ‘55.

"Mnogim glumcima, režiserima, umjetnicima je Dragan bio prva podrška. I dok čitam posljednje pozdrave kolega čiji je bio mentor, kolega, uzor, prijatelj, porodica, sretna sam iako tugujem. Jer niko nije volio više glumu od Dragana. Niko nije volio pozorište više od Dragana. Niko nije više volio svoje partnere na sceni i više se radovao njihovoj mašti, kreaciji i uspjehu nego Dragan. Niko nas više nije podržavao od Dragana", napisala je Marjanović.

Podsjeća da se smijao njihovim dovitljivim šalama, neke i smislio za njih ili suosjećao i prolazio teške scene i monologe s njima na sceni, u publici ili iza kulisa i bodrio ih.

Svaku predstavu, svaku reprizu, svaku probu, radio je sa istim žarom i ljubavlju kao da je prva. I zato tugujem jer je imao još ljubavi i snage za mnogo predstava koje bi sa radošću igrao, a publika sa oduševljenjem gledala. Ipak, sretna sam, jer u svakom je od nas ostavio djelić te ljubavi koja živi dalje u nama. U svakom od nas, živjet će Dragan", zaključila je Zana Marjanović.