Digitalizacija naslijeđa
60

Virtuelni muzej sarajevskih ratnih predmeta ponovo online

I. S.
Projekt "Sarajevski ratni predmeti", koji je produkt saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa iz 2010. godine, ponovo možete pogledati online.

U okviru ovog projekta kreirana je virtuelna prezentacija izložbe "Opkoljeno Sarajevo" Historijskog muzeja u kojoj su prikazani predmeti koje su građani Sarajeva koristili u toku opsade grada 1992. - 1995. Digitalni sadržaj su kreirali studenti III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo u okviru laboratorijskih vježbi iz predmeta Računarska grafika. Svaki predmet je predstavljen pomoću teksta sa informacijama, galerije fotografija, filma o njegovom nastanku i upotrebi te interaktivnog 3D modela.

Ovaj projekt omogućava korisnicima Interneta da se upoznaju sa životom u Sarajevu tokom opsade i izuzetnom kreativnošću njegovih gradjana, koji su u uslovima nedostatka hrane, vode, struje i sredstava za grijanje, pod stalnom opasnošću po život, uspjeli da opstanu i odbrane svoj grad. Posebno su interesantni filmovi o predmetima, koji, pored konkretnih detalja vezanih za same objekte, daju i ličnu percepciju ratnog perioda koji su naši studenti preživjeli dok su bili djeca.

Projekt je bio realiziran u Flash tehnologiji koja je od 2020. godine prestala biti podržana u Internet pretraživačima. Zbog toga je virtuelni muzej prestao biti dostupan. Student Elektrotehničkog fakulteta Muhammed Al Shurman je u okviru završnog rada prvog ciklusa studija na Odsjeku za računarstvo i informatiku, pod mentorstvom prof. dr. Selme Rizvić napravio konverziju ovog digitalnog sadržaja, tako da je ponovo moguća virtuelna posjeta ovoj kolekciji. Ovaj virtuelni muzej čini posebnim i činjenica da su svi članovi projektnog tima preživjeli opsadu Sarajeva. Projekt je urađen bez budžeta, kao pokušaj da ispričaju svoju priču.

Virtuelni muzej možete posjetiti ovdje.