Kultura
0

"Valter brani Sarajevo" na festivalu u Luksemburgu

Klix.ba
U sklopu 6. CineEast Festivala u Luksemburgu Filmski centar Sarajevo će 17. oktobra premijerno predstaviti restauriranu i digitaliziranu verziju filma "Valter brani Sarajevo", reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

"Valter brani Sarajevo" je snimljen 1972. godine. Jedan je od najpoznatijih filmova nastalih u produkciji Bosna film iz Sarajeva. Enormnu popularnost stekao je u Kini, gdje je postao jedan od kultnih filmova, a lik iz filma Valter omiljeni filmski junak.

Direktor Filmskog centra Sarajevo, Adis Bakrač, kazao je da film "Valter brani Sarajevo" zasigurno predstavlja predvodnika u žanru triler akcioni film kada je u pitanju Istočna Evropa.

"Hajrudin Šiba Krvavac jedno je od najznačajnijh rediteljskih imena u historiji bosanskohercegovačke kinematografije. Njegov stil odlikuju maštovitost, hrabrost i jednostavnost, a njegova filmska estetika i danas je uzor mnogim mladim rediteljima novije bh kinematografije. Filmski centar Sarajevo je restaurirao i digitalizirao opus dugometražnih igranih filmova Hajrudina Šibe Krvavca. Pored filma 'Valter brani Sarajevo', restaurirani su i filmovi 'Diverzanti', 'Most' i 'Partizanska eskadrila'. Prioritetni cilj u našem daljem radu je kontinuirani nastavak rada na zaštiti bosanskohercegovačkih filmova koji predstavljaju istinsko blago ove zemlje", rekao je Bakrač.