Kultura
0

Umro poznati američki fotograf Jim Marshall

FENA
Jim Marshall (Foto: AP)
Jim Marshall (Foto: AP)
Fotograf Jim Marshall, koji je više od pola stoljeća snimao rock legende, uključujući Beatlese, Boba Dylana i Janis Joplin, umro je u New Yorku u 74. godini, objavila je galerija Morrison u kojoj je nedavno izlagao.

"Jimov rad je legendaran. Kada je riječ o glazbenim fotografima, on je bio 'boss'," izjavio je Aaron Zych, menadžer Morrison Hotel Galleries, u kojoj je održana jedna od posljednih Marshallovih izložbi.

Uzrok smrti Jima Marshalla, stanovnika San Francisca, nije odmah utvrđen. Prema podacima na njegovoj internetskoj stranici, Marshall je u svojoj karijeri surađivao na izradi više od 500 naslovnica muzičkih albuma.

Bio je najpoznatiji po svojim fotografijama Monterey Pop Festivala 1967., gdje je fotografirao Jima Hendrixa dok pali gitaru, a 1969. u Woodstocku gdje je bio službeni fotograf, snimio je legendarnu grupu The Who dok razara pozornicu u zoru.

Marshall je bio jedini fotograf na posljednjem koncertu Beatlesa, u Candlestick parku u San Franciscu 1966. Godine 1969. snimao je Johnnyja Casha tokom legendarnog nastupa u zatvoru San Quentin.

Među ostalim slavnim glazbenicima i sastavima koje je Marshall fotografirao su su Bob Dylan, The Grateful Dead, Janis Joplin i The Rolling Stones.