Kultura
26

Umjetnička galerija domaćin prvog sajma umjetnosti u BiH

FENA
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine ugostit će od 21. do 25. maja 150 umjetnika, djela iz brojnih galerija i udruženja umjetnika iz nekoliko zemalja svijeta i BiH na prvom sajmu umjetnosti "Sara Art Fair 2015".

Većinu prostorija ove državne kulturne institucije pet majskih dana ispunit će djela najutjecajnijih i najkreativnijih umjetnika današnjice. Bit će to spoj klasične, savremene i primijenjene umjetnosti.

Organizatori ovog jedinstvenog događaja su na današnjoj pres-konferenciji naglasili da je cilj organiziranja sajma umjetnina kreiranje art marketa koji će predstavljati veliko bogatstvo i značaj za lokalnu kulturnu politiku.

Radovi umjetnika će biti izloženi na tri sprata izložbenog prostora Umjetničke galerije, a njihova fluidna i prozračna postavka, zamišljena kao cjelina, ponudit će sveobuhvatnu sajamsku postavku.

Idejni tvorac i direktor sajma Borjan Čamo kazao je da je "Sara Art Fair" osmišljen radi buđenja uspavanog tržišta umjetninama i predstavlja kariku koja nedostaje u naporima kulturnih institucija i kulturnih radnika da poboljšaju uvjete rada i života umjetnika.

Sajam umjetnosti zamišljen je kao mjesto susreta umjetnika, galerija i ljubitelja umjetnosti iz cijelog svijeta, ali neće izostati ni njegov edukativni karakter u vidu predavanja o upravljanju u umjetnosti, prodaji i prezentaciji, a osmišljen je i program za mlade.

Umjetnički direktor Sajma Demis Sinančević je podvukao da je ovaj sajam nezavisni rad bh. umjetnika, velikih entuzijasta, a održava se u vremenu kada se zatvaraju muzeji i galerije dok se oni koje još rade ne posjećuju.

Najbolje iz svoje riznice ove godine predstavit će i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", koje je stipendiralo brojne umjetnike i kulturne djelatnike, a Miroslava Mima Kaurin izrazila je zadovoljstvo mogućnošću da se umjetnici iz "Napretka" predstave na svjetskom nivou.

Svojim radovima predstavit će se i umjetnici iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajna BiH, a sekretarka Udruženja Mila Melank također je istaknula da je ovo prilika da se kreira klima u kojoj je moguće napraviti tržišta umjetnina za plasman i prodaju radova bh. umjetnika.

Namjera organizatora je da projekt vremenom omogući umjetnicima i galerijama te institucijama vezanim za likovnu umjetnost da se osamostale, država bi imala značajnu korist dok bi tržište umjetninama dobilo šansu da procvjeta.

Nosilac projekta je Udruženje "Vizionarsko društvo" Sarajevo, a kako je danas najavljeno ove godine učešće na sajmu je besplatno dok će ulaz za posjetitelje biti pet, za đake, studente i penzionere tri KM.