Uprkos lošim uslovima
110

U Zemaljskom muzeju počelo obilježavanje 133. godišnjice, otvorena prva od dvije izložbe

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Zemaljskom muzeju BiH danas je povodom obilježavanja 133 godine postojanja ove institucije upriličen poseban program. Građani su imali priliku besplatno pogledati Sarajevsku hagadu, a planirana su i otvorenja dvije izložbe "Tragom divljih orhideja" i "Predah".
Muzej je uoči obilježavanja 133 godine rada posjetio veliki broj građana koji su, uz pridržavanje epidemioloških mjera, obišli izložbu "Tragom divljih orhideja" Ermane Lagumdžije.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić je u kratkom obraćanju medijima rekao kako je ovo vrlo važna obljetnica za sve one koji su zainteresovani za neku vrstu razvoja i kontinuiteta, ne samo u kulturi, nego i u društvenom životu BiH.

"Ono što nas danas, osim pandemije, ograničava jeste činjenica da još uvijek nismo uspjeli riješiti status ove institucije. To u velikoj mjeri utječe na naše poslovanje i planiranje projekata, jer je ovo velika institucija koja mora imati sigurne planove kako bi mogla nastaviti svoje djelovanje. Ako živite i radite 'dan po dan', to ne može potrajati. Ovo jeste održivo stanje, ali nama nije potrebna održivost, nego razvoj i izgrađivanje kako bismo stigli tamo gdje želimo biti", govori Sijarić.

Iako je upućen davno, zahtjev da Zemaljski muzej BiH finansira Kanton Sarajevo, a ne državni nivo - još uvijek nije prošao.

"Nažalost, niko nas o tome i ne obavještava. Ne znamo u kojoj je fazi taj proces, niti šta se dešava. Mislim da od toga nema ništa. Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo civilnih poslova KS ne mora čekati, oni to mogu riješiti već danas. Potrebno je napisati nekoliko riječi, dovoljne su dvije rečenice. Onako kako rješavaju probleme drugih institucija, tako mogu riješiti i naše. Naprimjer, Akademija nauka i umjetnosti BiH se u punom kapacitetu finansira iz budžeta KS. Trebali bi biti na državnom nivou, ali ih finansira kanton", kaže.

Dodaje kako se radi o intertnosti i nezainteresovanosti, ali i kako je moguće da je u cijelu priču uključeno nekoliko korumpiranih elemenata koji ne žele pomoći i odbijaju reagovati više od 25 godina.

"Nadam se da će se ove godine taj stav promijeniti, kao i da će nadležni osigurati uslove da sve ove institucije normalno obavljaju svoj posao. Isto tako se nadam da ove institucije neće biti problem, nego da će nastaviti biti ono što zaista jesu - a to su stubovi razvoja društva", govori.

Naposljetku komentariše kako muzej nije u dugovima samo zato što su tokom cijele protekle godine radnici primali minimalnu platu: "Bila je to moja odluka zbog koje sam naišao na otpor unutar muzeja, a vani nas svakako niko ništa ne pita. Ako se zadužite, gubite mogućnost da se javljate i učestvujete u različitim projektima. Za takvo nešto smo se dugo borili i nismo željeli izgubiti tu mogućnost. Dvadesetu smo pregurali isključivo zato što smo žrtvovali radnike, godinu dana su radili za 450-460 KM".

Podsjetimo, u muzeju će večeras u 19 sati biti otvorena izložba "Predah" autora Samira Avdića, Lebibe Džeko, Nirhe Efendić, Ernisa Šljive i Lejle Bečar.