Kultura
6

U Sarajevu predstavljanje monografije "Vijećnica" Almina Zrne

FENA
Monografija "Vijećnica" istaknutog bh. fotografa Almina Zrne, čiji je izdavač i urednik, bit će predstavljena večeras u tom gradskom hramu u okviru Godine austrijske kulture u BiH.

Riječ je o lijepo uređenoj i dizajniranoj fotomonografiji koja na 252 stranice donosi više od 300 fotografija. Zrno je kroz svoj objektiv pratio tri velike značajne izložbe postavljene u Vijećnici prije njene rekonstrukcije.

Zrno pojašnjava za Fenu da je riječ o izložbama Jannisa Kounellisa, jednog od najvećih svjetskih živućih konceptualnih umjetnika koji je u Vijećnici izlagao 2004. godine, potom hrvatskog velikana Ede Murtića koji je 2008. prvi put obznanio ratne radove te Brace Dimitrijevića čija je postavka "Posthistorija" predstavljena na Venecijanskom bijenalu 2009. godine, a potom 2010. prenesena u prostor sarajevske Vijećnice.

"Radi se o tome kako je Vijećnica simbol stradanja, urbicida i kulturocida otvorila svoja ranjena njedra i prihvatila ovu trojicu umjetnika, te kako su oni odgovorili na taj zadati prostor. Monografija se bavi tim trima velikim izložbama i kroz njih zapravo pratimo rekonstrukciju unutrašnjeg dijela Vijećnice", kazao je on.

Naglašavajući da konceptualna umjetnost nastaje na mjestu događaja, za razliku od klasičnog postavljanja radova u određeni prostor, Zrno kaže da se u monografiji zapravo prati nastajanje tih djela, poput izložbe radova Jannisa Kounellisa koji je "rađao 12 djela tokom izložbe, te se kroz fotomonografiju doslovno prati nastanak svakog od njih".

Pomenute izložbe su bile od iznimne važnosti za likovnu scenu poslijeratnog Sarajeva i njegovu duhovnu obnovu dok je paralelno realizirano i arhitektonsko i građevinsko obnavljanje Vijećnice.

Zrno ističe da je "krešendo knjige" također nastao kroz njegov objektiv - koncert Bečke filharmonije unutar obnovljene Vijećnice.

"To je u monografiji jedini detalj s obnovljenom Vijećnicom, jer su sve tri izložbe nastajale za vrijeme njene rekonstrukcije", istaknuo je.

Promotor će biti hrvatski historičar umjetnosti i autor uvodnog teksta monografije Branko Franceschi.

Almin Zrno višenagrađivani je fotograf, autor devet samostalnih izložbi i više monografija proslavljenih bosanskohercegovačkih kao i svjetskih umjetnika, ujedno i predsjednik ULUPUBiH te istaknuti samostalni umjetnik.