Bh. arhitektura
56

U Sarajevu održana promocija knjige Ibrahima Krzovića "Stari ljetnikovci, kule i čardaci"

V.K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Promocija održana u sarajevskoj Vijećnici (Foto: I. Š./Klix.ba)
U sklopu manifestacije "Dani islamske tradicije Bošnjaka" večeras je u sarajevskoj Vijećnici održana promocija knjige profesora Ibrahima Krzovića "Stari ljetnikovci, kule i čardaci".

Recenzenti, a ujedno i promotori ove knjige bili su profesorica Aida Abadžić-Hodžić te profesor Ismet Bušatlić.

Abadžić-Hodžić je istakla da je ovo prva cjelovita monografska studija o temi ljetnikovaca, kula i čardaka na prostoru Bosne i Hercegovine, sagledanih u kontekstu vremena i prilika u kojima su ljetnikovci ispunjavali svoju primarnu funkciju.

Profesor Ismet Bušatlić naveo je kako je knjiga bogato ilustrirana, starim i novim fotografijama, crtežima, skicama.

"Krzovićevu studiju upotpunjuju i obogaćuju prilozi u kojima su prezentirani sadržaji prvorazrednih, dosad neistraženih, izvora i obilne građe za sva buduća istraživanja kulture stanovanja i arhitektonskog naslijeđa iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini", izjavio je Bušatlić.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i autor Ibrahim Krzović te je istakao kako je rad na ovoj knjizi trajao dugo.

"Ovom temom bavio sam se duži niz godina uz kratke prekide zbog redovnih obaveza. Sve je to utjecalo i na vrijeme objavljivanja knjige. Kada se pogleda na knjigu, može se steći dojam o razlozima njenog nastanka. Čitaoci će steći osjećaj empatije prema takvim vrijednostima i arhitekturi koja se nalazila u blizini gradova, a koje danas više nema", izjavio je Krzović.

Profesor i autor knjige, kratko se osvrnuo i na sam pojam ljetnikovaca.

"Stari ljetnjikovci, to su kuće sagrađene samo za ljetni boravak na imanju, nekad bliže, nekad dalje od grada, gdje se stalno boravilo i radilo. Bile su u upotrebi do nekoliko decenija unazad. Danas je većina njih zarasla u šiblje i napuštena je", zaključio je profesor.