Kultura
0

U Sarajevu održan festival "Kao nekad pred Božić 2013"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, večeras je po 14. put održan festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja “Kao nekad pred Božić 2013“.

Božićni duh i radost prenesene su kroz tradicionalnu muziku, ples i igru, a prepuna dvorana u BKC-u nagradila je scenske nastupe velikim aplauzima. Prisutni su imali priliku uživati u tradicionalnim božićnim pjesmama, kao i u igrama, kroz koje su predstavljeni božićni običaji iz raznih dijelova BiH.

Prisutnima se obratio i predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir, koji je podsjetio da se polako približavamo kraju 2013. godine, kada ćemo vidjeti šta je urađeno, a šta nije, dodavši da život u BiH stalno podsjeća na to da se ne radi dobro. 

“Politička, ekonomska i socijalna situacija mora zabrinuti svakog odgovornog u BiH. Kraj još jedne godine u kojoj nije urađeno dovoljno u njemu treba probuditi osjećaj da mora svojim građanima ponuditi više u godini koja dolazi. Ne znam kako da vam poželim sreću, a da ne razmišljam o tome kako će mnoge obitelji ovaj Božić dočekati u siromaštvu, gladni, ozebli i obeshrabreni?“, rekao je Budimir.

On je kazao da je u BiH svaki dan sve veći broj onih koji se ne mogu radovati ni za Božić, dodavši da je svima potreban jedan radostan dan, što je Božić za katolike, Bajram za muslimane i Hanuka za Jevreje.

Direktor festivala Željko Gudelj kazao je da festival pokazuje da Hrvati u BiH njeguju tradiciju katoličkih običaja, odnosno Božića. 

“Možemo reći da je ovo specifičan festival jer dolaze sve tri nacije i oni koji vole da slušaju dobru muziku. Poruka ovog festivala je mir, tolerancija i suživot jedni pored drugih, odnosno jedni s drugima“, rekao je Gudelj.

Među učesnicima festivala bili su Emilija Kokić, Alen Slavica, Sabahudin Kurt, Jasna Gospić, Šima Jovanovac, Matko Jelavić, grupa Stijene, hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Herceg-Stjepan“ iz Ljubuškog, vokalni ansambl “Rezonanca“ iz Konjica, Stjepan Jeršek Štef, Pero Križanović, Romeo Nikolić, Željka Bošnjak, tamburaške skupine “Kristali“ i “Džentlmeni“, a u holu BKC-a turistička zajednica Županje predstavila je običaje tog grada.