Kultura
168

Najveća imena muzičke scene na festivalu božićnih pjesama "Kao nekad pred Božić" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sedamnaesti festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2016" upriličen je sinoć u 20 sati u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru (BKC), a nastupila su poznata estradna imena iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Ove godine su učestvovala neka od najvećih imena muzičke scene: Tereza Kesovija, Đani Maršan, Vlado Kalember, Lado Leskovar, Ivo Amulić, Zorica Kondža, Seid Memić-Vajta, Matko Jelavić, Dražen Žerić-Žera, grupa Stijene, a osim njih su nastupili i Akademski ansambl narodnih igara i pjesama Seljo, Narodni orkestar Seljo, Mladi tamburaški orkestar Seljo, Vokalni ansambl Prijatelji, "Mali Caritasovci" iz Dječjeg vrtića Sveta obitelj, Mladen Jeličić Troko, pedagoško-muzički sastav Pravo lice...

Ovaj festival je izuzetno važan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer prije svega doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću.

Kao i prethodnih 16 godina i ove godine su na manifestaciji nastupila folklorna društva iz BiH i Hrvatske, koja su predstavila božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i podsjetila da je uistinu važno čuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, te popularni izvođači zabavne muzike.

Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, klasičnih ulomaka, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije te obrada svjetskih božićnih evergreena.

Program je bio prilagođen muzičkim ukusima i afinitetima svih generacija i, naravno, prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bh. katolika.

Ovim projektom je stvorena blagdanska atmosferu u glavnom gradu BiH, prenesene su božićne poruke mira, veselja i tolerancije kroz prigodnu muziku, tekst i vizualni događaj, a doprinijelo se i kulturnom životu Sarajeva.