Kultura
38

U petak se održava prvi bosanskohercegovački Drama Slam

Klix.ba
U petak 20. maja će se u kinu Kriterion održati prvi bosanskohercegovački Drama Slam. Ovo jedinstveno takmičenje za dramske pisce vodi austrijski režiser i glumac Jimi Lend u saradnji sa organizacijom Public Room Sarajevo, a sve u sklopu Artist in Residence programa koji vodi ova sarajevska organizacija. Autori pišu kratke drame, glumci ih izvode prvi put, a publika odlučuje o pobjedniku.

DRaMa SLaM predstavlja zanimljivo i zabavno takmičenje za dramske pisce. Sedam bosanskih autorica i autora pišu kratke drame koje će dvije glumice i dva glumca, koji nikada ranije nisu vidjeli ove tekstove, izvesti prvi put.

Autori će predstaviti dramske tekstove i dati osnovne scenske upute glumcima. Nakon što se izvedu svi tesktovi, publika će demokratski, putem glasanja, odlučiti ko je pobjednik i ko će biti prvi bosanski DRamA SLaM šampion svih vremena.

DRaMa SLaM je koncipiran i prvi put izveden u Beču 2007. godine i od tada je našao svoj put do Berlina, St. Petersburga i Trsta, da bi po prvi put na bosanskom jeziku bio održan u Sarajevu. Sarajevski Drama Slam uključuje šest tekstova, što znači da će publika imati priliku gledati šest kratkih predstava.

Svoje korijene ima u starogrčkim takmičenjima pisaca, a novu inspiraciju pronalazi u tradiciji Slam poezije, te već predstavlja platformu preko koje je lansirano više od 200 kratkih drama.

Organizacija Public ROOM Sarajevo od 2013.godine vodi program Artist in Residence. U saradnji sa Štajerskim ministarstvom za Evropu, kulturu i vanjske poslove svake godine Public ROOM ugosti dva austrijska umjetnika na period od dva mjeseca. Ovaj put se radi o Woflgangu Lendlu, aka Jimi Lend, glumcu i pozorišnom režiseru koji je koncipirao Drama Slam i svojim dolaskom donio ovaj tip pozorišta u BIH.

U projektu učestvuju autorice Bojana Vidosavljević, Naida Lindov, Melina Alagić, Tina Smalcelj, Asja Krsmanović i autor Mirza Skenderagić, te glumice i glumci Nina Đogo, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Amar Čustović i Adnan Kreso. Projekat su podržali Styrian AiR – Artist in Residence program i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije.

Drama Slam se održava u petak u 20:00 sati u kinu Kriterion, nakon čega slijedi party, a ulaz je slobodan.