Art kino Kriterion
152

Izložba "#dizajnuglavi": Kako mladi promišljaju o rodnoj jednakopravnosti i emancipaciji žena

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Art kinu Kriterion u Sarajevu otvorena je izložba "#dizajnuglavi" u sklopu koje posjetioci do 14. novembra mogu vidjeti kako su na temu rodne jednakopravnosti i emancipacije žena vizualno reagovali polaznici radionice angažovanog grafičkog dizajna.

Radionica je realizovana u organizaciji Udruženje HAVA i Kriteriona Sarajevo, a tema radionice je bila rodna jednakopravnost i emancipacija žena u savremenom društvu.

Na radionici su učestvovali Ajla Talović, Emina Jelešković, Nejira Hasanbegović, Adnan Ćerović, Denis Arslanagić i Rijad Sablja. Oni su u proteklom periodu imali priliku diskutovati o ovim temama sa osnivačicama Udruženja HAVA i organizatoricama radionice Nejrom Latić Hulusić i Sabrinom Begović - Ćorić, te pratiti predavanja Naide Čelik o projektu She:sign i Maše Durkalić i Hatidže Gušić o projektu Žene BiH. Pod mentorstvom Monike Močević učesnici i učesnice razrađivali su skice i spremali eksponate za finalnu izložbu koja je večeras otvorena.

"'#dizajnuglavi' je radionica na kojoj su mladi imali priliku da promišljaju o temama o kojima se u njihovom okruženju malo ili nikako govori. Pitanje rodne jednakopravnosti i emancipacije žena popraćeno je sa mnogo stereotipa te nam je značajno da su autori i autorice kroz radionicu i svoje radove izašli daleko izvan uvriježenog mišljenja i stereotipa", rekla je Sabrina Begović -Ćorić.

Radionica je realizovana u okviru šireg projekta pod nazivom Kreativni butik čij cilj je afirmacija mladih umjetnica i tema koje tretiraju pitanje pozicije žene u društvu. Do sada je Kreativni butik ugostio izložbe fotografija Imrane Kapetanović "Skojevka Minka" i Tesnim Karišik "Undercovered", kao i izložbu grafika "Anima" autora Mirze Rahmanovića i Denisa Haračića.

Projekt su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.