Traju do 19. decembra
17

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti otvoreni Sarajevski dani poezije

L. K.
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas su otvoreni 59. Sarajevski dani poezije. Ovogodišnje izdanje trajat će od 16. do 19. decembra.

Iz Društva pisaca BiH su istaknuli da će ovi Sarajevski dani poezije biti u skladu sa onim što zovemo dio nove normalnosti.

"Tokom ovogodišnjih Dana poezije najviše ćemo koristiti mreže tako da će sve naše programe ljubitelji pisane riječi moći pratiti putem Zoom platforme, a linkove možete pronaći na web i Facebook stranici Društva pisaca BiH. Pozitivno je što će naši pjesnici moći pristupiti iz svakog dijela BiH i svijeta te da će i šira publika imati priliku da čuje stihove najeminentijih pjesnika. Planiramo da ovo bude dio naše budućnosti i koristit ćemo nove tehnologije i na narednim manifestacijama", kazao je Nazif Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Mile Stojić predsjednik Programskog savjeta manifestacije kazao je da će tradicionalna nagrada društva pisaca "Bosanski stećak" biti dodijeljena u subotu, 19. decembra u 16:30 sati.

"Predsjedništvo Društva pisaca odlučilo je da ove godine nagrada pripadne Biseri Alikadić. Ona je žena koja je od objave svoje prve knjige, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, razbijala tabue. Bisera je prva Bošnjakinja koja je objavila erotski roman 'Larva' i talasala je cijeli život našu provinciju svojim izuzetno kvalitetnim poetskim i književnim izrazom. Objavila je brojne knjige poezije, dva romana, literaturu za djecu. Iako je u trećoj životnoj dobi i dalje je veoma aktivna i prisustna na sceni i smatram da je dodjela ovog priznanja Biseri Alikadić veliko priznanje i Društvu pisaca koje je dodjeljuje", kazao je Stojić.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH predstavio je ukratko program ovogodišnjih Sarajajevskih dana poezije.

"Između ostalog obilježit ćemo 110. godišnjicu rođenja velikog bh. pjesnika Skendera Kulenovića. U saradnji sa Austrijskom ambasadom u BiH obilježit ćemo stogodišnjicu rođenja velikog austrijskog pjesnika Paula Celana. Zatim, imat ćemo i program posvećen ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost Lousie Elisabeth Gluck. U svakom slučaju, sa svim ovim programskim sadržajima pokušat ćemo da ostanemo na nivou kvaliteta manifestacija koje su održane proteklih godina, a u nadi da ćemo naredne Sarajevske dane poezije dočekati u normalnijim i sretnijim okolnostima", zaključio je Hajdarević.