Tradicija na Neretvi
59

U Mostaru svečano otvoreno 103. izdanje Šantićevih večeri poezije

G. Š.
Ovogodišnje 103. izdanje tradicionalne manifestacije "Šantićeve večeri poezije" u pjesnikovom rodnom Mostaru se održava u periodu od 1. do 10. septembra u znaku velikog jubileja "Prosvjete" koja obilježava 120 godina svoga postojanja i djelovanja.

Manifestacija, koju organiziraju SPКD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i SPКUD "Gusle", otvorena je večeras u sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, kao i svečana akademija kojom se podsjetilo na dan kad je prije 120 godina u Mostaru osnovan pododbor "Prosvjete", nakon Sarajeva kao i koncert gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Prije svečanog otvaranja manifestacije , kojem su prisustvovali brojni gosti i zvaničnici, na pravoslavnom groblju Bjelušine održan je pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Predsjednica mostarske prosvjete Sanja Bjelica Šagovnović je podsjetivši je da je upravo Aleksa Šantić bio prvi predsjednik mostarskog odbora "Prosvjete", naglasila kako kako je Prosvjeta najznačajnije nacionalno društvo te da mostarski odbor ima zaista bogatu historiju i ostavštinu.

"Mostarski kulturni, nacionalni i vjerski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba i Srpske pravoslavne crkve, Prosvjete i Gusala. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti“ kazala je Bjelica.

Naglasila je kako su Šantićeve večeri poezije odavno nadišle samo pjesničke večeri te postale istaknuta manifestacija kulture.

"Stoga se i večeras posebno prisjećemo našeg dragog pjesnika koji je je neizmjerno volio svoj Mostar i opjevao ga na najljepši mogući način. Zato hvala što ste učinili da su Šantićeve večeri mjesto susreta i prijateljstva, hvala vam što kroz Šantićeve večeri gradimo mostove u Mostaru, ali i mostove s drugim gradovima poput Balje Luke, Novog Sada, Sarajeva, Trebinja i mnogih drugih", kazala je Bjelica.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Naglasila je kako je Šantić znao da je Mostar poseban grad i da ima svijetlu budućnost i da je zato zapisao antologijske stihove "Ostajte ovdje".

Ovogodišnje izdanje manifestacije od deset dana bit će izuzetno bogato sadržajima među kojim su koncerti, pjesničke i književne večeri i izložbe, ali i druženja u Šantićevom duhu.

Manifestacija je međunarodnog karaktera i sudionici dolaze s raznih strana svijeta od Novog Sada, preko Istanbula, Njemačke, pa sve do SAD-a.

Vodilo se računa da i Mostarci imaju svoje mjesto, pa će tako svoje večeri imati jedan od najboljih pjesnika u regiji, Mostarac Marko Tomaš, dok će Danilo Marić predstaviti svoja Sabrana djela u deset tomova što je njegovo životno djelo.

Šantićeve večeri poezije slove za jedan od simbola Mostara i ta kulturna manifestacija mjesto susreta, suradnje i druženja i tako se ove godine održavaju se na više lokacija u gradu.

Osim Vladičanskog dvora programi će se održati u Institutu "Yunus Emre", OКC-u "Abrašević", te već tradicionalno u Muzeju manastira Žitomislić.

Predsjednik SPКUD "Gusle" Radislav Tubić podsjetio je da je Aleksa Šantić za sva vremena zadužio "Gusle" i "Prosvjetu", kao i Mostar.

"Činjenica da se ove godine održavaju 103. Šantićeve večeri poezije govori o dugogodišnjoj tradiciji i bogatoj historiji", kazao je Tubić te podsjetio da se ova manifestacija uspjela održati čak i u vrijeme pandemije virusa korona, kad su manifestacije masovno otkazivane.

Naglasio je kako je ova manifestacija prešle regionalni karakter i nastavila svake godine rasti.

Starješina saborne crkve u Mostaru i član Upravnog odbora SPКD "Prosvjeta" GO Mostar Duško Кojić rekao je da su nositelji svih kulturnih dešavanja srpskog naroda u Mostaru SPКD "Prosvjeta", SPКD "Gusle" i Srpska pravoslavna crkva, pozivajući sve Mostarce i Hercegovce da dođu i zajedno obilježe ovaj veliki jubilej.