Ulična umjetnost
142

U Mostaru murali mijenjaju vizuru ulica, oronule fasade postaju djela svjetskih umjetnika

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Velika se prašina digla oko murala u sarajevskom naselju Grbavica koji je prefarban nakon što je istekao ugovor između kompanije dm i Općine Novo Sarajevo.

Zid koji je krasilo umjetničko djelo Rikarda Druškića i Benjamina Čengića vraćen je u prvobitno stanje, zbog čega su mnogi građani negodovali te se pitaju zar se nije moglo doći do nekog dogovora da mural ostane na mjestu na kojem je i bio.

Sasvim druga priča o muralima dolazi iz Mostara koji je postao prava ulična galerija remek djela.

Sa više od 200 murala i intervencija umjetnici iz svih krajeva svijeta su fasade oronulih zgrada svojim djelima pretvorili u turističku atrakciju.

"Sve je počelo prije 12 godina spontanim omladinskim angažmanom", kaže nam pokretačica Street Art Festivala Mostar i umjetnička direktorica Udruge Rezan Marina Đapić koja je u samom startu znala da će ova priča u najporušenijem gradu u našoj zemlji imati veliki značaj.

Ističe da je Street Art Festival u Mostaru kroz 12 godina okupio mnogo umjetnika iz brojnih zemalja svijeta koji su ostavili svoj pečat u najvećem hercegovačkom gradu.

Marina Đapić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marina Đapić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Festival je izrastao u profesionalnu produkciju koja je iznjedrila preko 200 murala i intervencija širom grada Mostara. Posebno se možemo pohvaliti Ulicom Alekse Šantića, koja je zapravo ulica murala. Imamo još ulica u kojim planiramo raditi širu i veću galeriju i mislim da smo jedan od prepoznatljivih festivala na Balkanu ali čak i šire", kaže Đapić.

Smatra kako je jako važno ono što rade, a to im kako ističe potvrđuju brojni građani, ali i sam Grad Mostar, kao posjetioci, jer su ta djela već postala turistička atrakcija.

"Širimo dobar glas iz Mostara i šaljemo pozitivnu sliku u cijeli svijet", naglasila je Đapić.

Ulična umjetnost je, kako ističe, u svijetu sve popularniji, a kako Mostar već ima zadivljujuću platformu pokrenuta je i "Street Art Mini akademija" za mlade umjetnike koji žele raditi na promijeni svoga grada.

Među njima je 16-godišnja Fatima odlučna savladati tehnike i dati svoj pečat rodnom gradu.

"Voljela bih da neke srušene zgrade, ako već ne mogu da se izgrade ponovno i da se naprave novi objekti, ja uljepšam nekim umjetničkim radom", kazala je mlada umjetnica.

Da će u tome i uspjeti ako želi, siguran je Nikola Mihajlović iz Beograda koji se više od 15 godina profesionalno bavi uličnom umjetnosti, te je došao u Mostar prenijeti znanje mladim generacijama u gradu gdje je kroz dva festivala oslikao tri murala na OKC-u Abrašević.

Nikola Mihajlović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nikola Mihajlović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Street Art Festival Mostar'' je jedan od najznačajnijih festivala u regionu i ogroman potencijal nosi sa sobom. Od velikog je značaja za ovo područje za koje svi znamo kakve historijske okolnosti ima. On povezuje ljude, a predstavljanja određenih kulturoloških pojava i prezentovanja umjetnosti na najbolji mogući način može da doprinose gradu i svim stanovnicima Mostara i šire. Dovodi ljude iz regiona i inostranstva, ima veliki značaj za Mostar na turističkom nivou jer je street art popularan kao turistička atrakcija. Mislim da Mostar polako dobiva epitet grada urbane kulture, što je jako bitno za cijeli region", rekao nam je Mihajlović.

Zbog toga smatra kako je uz Festival od velikog značaja "Street Art Mini akademija" u Mostaru koja od 23. juna do 16. jula okuplja mlade umjetnika iz BiH u dobi od 15 do 25 godina.

Mini akademiju organizuje Udruga za unaprjeđenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti "Rezon" u saradnji s Telemach Fondacijom, čija direktorica Maja Tursunović kaže kako je cilj mladim ljudima u Bosni i Hercegovini pružiti priliku da razvijaju svoje vještine.

"Samim time želimo im pomoći da postanu konkurentniji na tržištu rada", kazala je Tursunović.

Njihova djela će bit će izložena na ovogodišnjem,12. po redu Street Arts Festivalu u Mostaru koji će se održati od 26. augusta do 3. septembra, kad će ugostiti renomirane umjetnike iz SAD-a, Brazila, Njemačke, Španjolske, Poljske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja svijeta i regiona.