Kultura
0

Na terasi hotela Sunce u Neumu otvoren deveti NAFF

Klix.ba
U ugodnom ambijentu dupkom ispunjene terase hotela Sunce u Neumu sinoć je otvoren deveti Festival animiranog filma NAFF 2014.

Kao najbolji uvod u pet razigranih dana NAFF-a, prisutne su na samom početku svojim vještinama pozdravile Mostarske mažoretkinje, a potom i vrsnim glasovima, članice klape Neum.

Ispred Fondacije za kinematografiju FBiH koja je jedan od dugogodišnjih pokrovitelja NAFF-a, animirani auditorij festivala pozdravio je i član upravnog odbora ove fondacije, Ivo Čolak. Čolak je pritom istaknuo važnost, ali i status koji ovaj festival iz godine u godinu potvrđuje.

A "nogom o ploču" potvrdili su to i uvijek zanimljivi lindžaši iz HKUD "Neum" koji su tradicionalnim pozdravili i povezali Festival sa njegovim gostima. Nažalost, to isto nije učinio niko u ime Općine Neum. Doduše, načelnik se izvinio zbog službenog puta, no nejasno je zašto to u njegovo i ime Općine nije učinio niko drugi, navode organizatori NAFF-a u saopćenju za javnost.

Nemogućnost dolaska zato nije spriječila američkog atašea za kulturu u BiH Erica Catalfamoa da festival podupre kratkim videoklipom kojega je snimio te poslao organizatorima.

Na samom kraju, prisutnima se kratkim prigodnim govorom obratio i Direktor festivala Jurinko Rajič, a riječima "neka festival počne" oskarovka i ovogodišnja predsjednica žirija, Joan Gratz službeno pokrenula kotač festivala, izražavajući zadovoljstvo što se našla u Neumu, vidjela i taj djelić mora svijeta, tako draga lica u publici, susrela mnoge autore, te izrazivši zahvalnost organizatoru što ju je pozvao, istaknuvši čast što ju je dopalo predsjedanje žirijem tako važne manifestacije.

Napomenimo još samo, kako je sinoć prikazano i prvih sedam filmova iz takmičarske konkurencije nakon čega je uslijedila zabava na ljetnoj terasi hotela Sunce.