Kultura
45

U Bošnjačkom institutu koncert turskog Nemeth kvarteta

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje koncert Nemeth kvarteta iz Turske u subotu, 20. decembra 2014. u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića u 19:30 sati.

Kvartet čine četiri talentovane djevoke: Elena Nayman-Unaldi, viola, Mutlu Varlik Kocaili, violončelo, Gülen Ege Serter, volina i Şeniz Aybulus, violina. Kvartet je do sada nastupao u brojnim evropskim zemljama, te u Africi, Aziji i Japanu, a krajem ove i početkom iduće godine održat će niz koncerata koji uključuje nastupe u Turskoj, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Na programu će biti: Franz Schubert - Gudački kvartet br. 14, "Smrt i djevojka", G.F. Handel – Passacaglia i Oğuzhan Balcı - Gudački kvartet.

Elena Nayman-Unaldi koja svira violu je diplomirala na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski, jednoj od najistaknutijih muzičkih škola na svijetu. Violu svira od svoje 12. godine. Koncertirala je kao solistica i u okviru kamernih sastava u brojnim koncertnim dvoranama, uključujući i poznatu Dvoranu Bolshoy dok je bila na studiju u Moskvi.

Tri godine je koncertirala kao violistica u okviru redovnih koncerata Kamernog muzičkog orkestra "Moskovia", kojeg je osnovao poznati ruski narodni umjetnik, violinista Eduard Grach. Također je imala turneju sa virtuoznim Simfonijskim orkestrom “Gnesin” u Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji. Redovni studij je završila kod svjetski poznatog violiste Yuri Bašmeta na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni, Italija. Učestvovala je na Međunarodnom festivalu kamerne muzike Klasık Keyifler u Kapadokiji. Trenutno je stalni predavač za violu i kamernu muziku na Univerzitetu Uludag i nastupa s Kvartetom Nemeth.

Violinistica Gülen Ege Serter, je rođena u Eskişehiru 1980. Na Odsjeku za violinu Državnog konzervatorija na Univerzitetu Anadolu je diplomirala kao prva u svojoj klasi 2001. god. Poslije diplome, stekla je i stručni stepen iz umjetnosti na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski kod profesora Gotsdinera. Godine 2000. osvojila je nagradu na violinističkom takmičenju mladih talenata u organizaciji Univerziteta Anadolu i Rotary kluba. Rektorat Univerziteta Anadolu ju je nagradio "Nagradom za poticanje umjetnosti" 2012. Koncertirala je u Turskoj, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Republici Sjeverni Kipar, Tunisu, Grčkoj, Venecueli, Izraelu, Ujedinjenim Arapskim Emiratia, Ruskoj Federaciji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji, Azerbejdžanu i Pakistanu, nastupajući kao solistica. Trenutno radi kao redovni profesor na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu.

Violončelistica, Mutlu Varlik Kocaili diplomirala je na Državnom konzervatoriju Univerziteta Eskşehir u Anadoliji. Učestvovala je na mnogim festivalima i koncertima u instranstvu kao solistica Simfonijskog orkestra Bursa, a kao članica Kvarteta Nemeth koncertirala je na Kamernom muzičkom festivalu mladih talenata kojeg je organizirao Univerzitet Dokuz Eylül 1998. godine, 8. japanskom međunarodnom festivalu "Musicale in Shizuoka" 2001., i 6. međunarodnom muzičkom festivalu održanom 2006. godine, u organizaciji Ministarstva Arapskih Emirata, Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Albanije, Azerbejdžana i Pakistana, nastupajući kao solistica. Sa 27 godina postala je vanredni profesor, a sa 33 redovni profesor. Trenutno radi kao redovni profesor na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu.

Şeniz Aybulus je završila studij 2002. na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu kod profesora Ionescu Galati i Ezgi Gönlüm. Iste godine je primljena u klasu profesorice Marine Yashvili na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski gdje je završila drugi stepen dodiplomskog programa. Tokom studija u Eskişehiru i Moskvi, Şeniz je izvela mnogobrojne samostalne koncerte, svirala u mnogim orkestrima, te nastupala na koncertima kamerne muzike. Pohađala je više masterklasa u Turskoj i inostranstvu. Nakon diplomiranja u klasi profesorice Marine Yashvili 2008., počela je predavati na Državnom konzervatoriju Univerziteta Uludag, a u međuvremenu je sudjelovala u Kamernom orkestru Akbank. Şeniz trenutno radi kao asistent na Državnom konzervatoriju Univerziteta Anadolu gdje se priprema za stručni stepen iz umjetnosti kod Prof.Dr.Cihat Aşkına.