Kultura
43

Udružile se tri institucije kulture - BKC Sarajevo, Sarajevo Art i Collegium Artisticum

Piše: S. Č.
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Bosanski kulturni centar u Sarajevu prvi put od osnivanja 1993. godine gubi status samostalne kulturne institucije što će, prema izjavama rukovodstva, povećati efikasnost rada.

Vlada Kantona Sarajevo ovu odluku je donijela na prijedlog Ministarstva kulture i sporta KS.

Naime, prema odluci Vlade, tri javne kulturne ustanove Sarajevo Art, Collegium Artisticum i BKC objedinjene su u jednu organizacionu jedinicu u sklopu novoformirane JU Centar za kulturu KS.

Do odluke je došlo nakon što je Ministarstvo kulture i sporta ocijenilo da će se na ovaj način povećati efikasnost ovih institucija.

"Od sada će za sve ove institucije postojati jedan upravni odbor i druge rukovodeće pozicije, čime će se postići znatna ušteda novca. Sve ostalo ostaje isto. Institucije nastavljaju raditi kao što su i do sada, s tim da će zajednički moći koristiti resurse kojima su do sada raspolagale pojedinačno", za Klix.ba je rekao v. d. direktora BKC-a Goran Rašić.

Osim smanjenja troškova, prema njegovim riječima, objedinjavanjem će se znatno poboljšati i uslovi rada sve tri institucije.

"Sva tehnička infrastruktura BKC-a sada je na raspolaganju i ostalim kulturnim ustanovama, a i zaposlenici će im od sada pomagati", rekao je Rašić.

Sjedište nove ustanove bit će u zgradi dosadašnjeg BKC-a, a u narednim danima bit će postavljena i nova tabla.