53. venecijansko bijenale
0

Tim Ars Aevi započeo postavku izložbe u Veneciji

Sarajevo-x.com
Nakon višemjesečnih priprema započela je postavka izložbe Future Post History Brace Dimitrijevića u organizaciji Ars Aevi u zvaničnoj selekciji Venecijanskog bijenala.

Tim Ars Aevi i Braco i Nena Dimitrijević tekuću sedmicu provode u Veneciji u intenzivnim radovima na postavci izložbe koja će biti otvorena 4. juna u okviru vernissagea 53. Internacionalne izložbe umjetnosti La Biennale di Venezia.

Postavkom, koja obuhvata cjelokupni izložbeni prostor ove poznate barokne venecijanske palate dominira instalacija Sailing to Post History, čije elemente čine barke, portreti historijskih ličnosti i cipele građana Sarajeva. Pored ove instalacije, koja se postavlja u prostoru Muzeja Ca' Pesaro će biti predstavljena i dva videorada Brace Dimitrijevića te Slučajni prolaznik na fasadi sjedišta gradske uprave Venecije, palate Ca' Farsetti.

Tim Ars Aevi u Veneciji, predvođen generalnim direktorm Ars Aevi Enverom Hadžiomerspahićem, čine kustosica izložbe Amila Ramović, asistentica kustosice Ines Latić, saradbmailnici za postavku Almir Abaz i Dženan Selmanagić, fotograf Almin Zrno i snimatelj Nermin Fetić.

U okviru ove postavke, u jednoj od izložbenih prostorija Ca' Pesaro, bit će postavljena fotodokumentarna izložba Ars Aevi Museum of Contemporary Art Sarajevo kojim je predstavljen Projekt Ars Aevi, kroz kolekciju Ars Aevi i arhitektonski projekt Renza Piana za sarajevski muzej savremen umjetnosti, koji je realizirao Odjel za vizuelne komunikacije Ars Aevi - Ideologija, art direktor Ars Aevi Anur Hadžiomerspahić i koordinator produkcije Tarik Zahirović.

Izložba Brace Dimitrijevića Future Post History koja će biti otvorena predstojećeg 4. juna, i biti postavljena na ove prestižne dvije venecijanske lokacije narednih šest mjeseci, izaziva veliku pažnju internacionalnih medija, a svoje prisustvo u programu njenog otvaranja potvrdili su brojni internacionalni i bosanskohercegovački eksperti iz oblasti savremene umjetnosti.

Također, na dan otvaranja izložbe Future Post History održat će se promocija drugog izdanja teorijske knjige Brace Dimitrijevića Tractatus Post Historicus (1976) koje je priredila Fondacija Slought i University of Pennsylvania u Philadelphiji.

Knjiga koja je sada obogaćena komentarima i tekstovima najeminentnijih kritičara umjetnosti današnjice bit će promovirana 4. juna u 16 sati a na promociji će govoriti Achile Bonito Oliva, Nicolas Bourriaud, Lóránd Hegyi, Želimir Koščević, Aaron Levy, Jean-Hubert Martin i Catherine Millet.