Kultura
0

Svjetske premijere i poznati gosti 9. SFF-a

Klix.ba
Scena iz filma <i>Kajmak in marmelada</i>
Scena iz filma <i>Kajmak in marmelada</i>
Iz press službe Sarajevo Film Festivala stigla nam je vijest o svjetskim premijerama na 9. SFF-u i poznatim gostima koje će festival ove godine ugostiti.

Sarajevo Film Festival svečano najavljuje 4 svjetske premijere u okviru Regionalnog programa koje će ljubitelji filma moći gledati prije svih drugih.

Ljeto u zlatnoj dolini

• dugometražni igrani prvjenac Srđana Vuletića To je film koji priča o «onoj generaciji sinova kojima očevi nisu ništa ostavili u nasljedstvo, izuzev razrušenih gradova, napuštenih principa i haosa u društvu», kaže autor. Nasuprot tome, Vuletić nam je već ostavio u nasljedje višestruko nagradjivane kratke filmove Troskok i Put na Mjesec i dr. a pišući scenario za film 10 Minuta Ahmeda Imamovića, zaslužan je i za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film u Evropi 2002.

Kajmak in marmelada

• rediteljski debi Branka Đurića, glavnog glumca iz Ničije zemlje

Kajmak i marmelada je priča o jednom paru sa dna socijalne ljestvice, o krijumčarenju izbjeglica preko granice i drugim “sumnjivim” stvarima – ali je to prije svega pokušaj da se ispriča priča o onom najgorem u ljudima, ma odakle oni dolazili. Jer Đurić kaže: “Ja ne dijelim ljude po nacionalnosti već, ako zaista to moram činiti, dijelim ih na Bitlse i na Stounse, ili, konačno, na dobre i loše.

Đurić je danas uvaženi teatarski reditelj u Ljubljani a domaća publika ga pamti iz nekih drugih vremena kada je nastala kultna serija Top lista nadrealista ili recimo po ulogama iz Kuduza i Ovo malo duše.

Na planincah

• Miha Hočevar Miha Hočevar dolazi u Sarajevo kao reditelj koji je svojim osjećajem za humor, dijaloge i situaciju, punio slovenačke kino dvorane i postigao rekord gledanosti već sa svojim prvim igranim filmom Jebi ga (2000). A ako se zna da, uz Hočevara, scenario za film Na planincah potpisuje i poznati bh kolumnist Ozren Kebo i da je film o odrastanju dječaka u okrilju postratnih trauma i izbjegličkih iluzija, smješten u vrijeme čije posljedice i sami živimo, rekord gledanosti mogao bi ponovo biti oboren.

Mali svet

• Miloš Radović, prvi igrani film

Za film koji će u okviru svjetskih premijera na 9. SFF-u predstaviti beogradski reditelj Miloš Radović, autor kaže da je njegova najveća obaveza da bude inteligentan, da mora poštovati publiku koja ga je izabrala i da mora ispričati svoju neobičnu priču pametno i duhovito. Da bi sve to postigao, Radović ima na raspolaganju samo jedan Mali svet. Za reditelja koji je za kratki film My country (1997) dobio 30-ak svjetskih nagrada, to će biti sasvim dovoljno.

Svi filmovi iz Regionalnog programa bit će prikazani u elitnom večernjem terminu (20.15 sati) u Narodnom pozorištu, specijalno uređenom za tu priliku. Filmske ekipe bit će dočekane od publike i predstavnika medija na «Crvenom tepihu» kakav ove, i druge zvijezde SFF-a i zaslužuju. Budući da za ove filmove već sad vlada veliki interes, neke od njih publika će moći vidjeti i u Otvorenom kinu «Metalac».

Otkrivamo vam ko su slavni gosti 9. Sarajevo Film Festivala:

Peter Mullan

• škotski reditelj, scenarista i glumac kome je posvećen program Tribute

Mullan je rođen u Peterheadu prije 49 godina kao jedno od osmero djece. Učestvovao je u štrajku rudara koji je potresao Ujedinjeno Kraljevstvo '84-'85, te bio član političkog teatra «Wildcat». Njegov rediteljski debi, Orphans (1997), koji je osvojio brojne nagrade («Cult Network Italia Prize», «Isvema», «Kodak» i «Prix Pierrot» nagrada, Venecija 1998) prikazan je na 5. SFF-u. Glumačku karijeru počeo je u flmovima poznatog britanskog reditelja Kena Loacha Riff-Raff (1990) a saradnja sa njim donijela mu je i nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Cannesu 1998. za film My Name is Joe. U Sarajevo dolazi sa drugim igranim filmom u svojoj karijeri, Magdalene Sisters, koji je osvojio «Zlatnog lava» u Veneciji 2002., te još 3 igrana i 3 kratka filma koje će predstaviti sarajevskoj publici. Svi zaintersirani bit će u prilici da upoznaju ovog «zarazno duhovitog, spontanog i rijetko talenitranog autora» u javnom intervjuu kojeg će 17.8.2003. voditi poznati filmski kritičar i selektor SFF-a, Howard Feinstein. Nakon projekcije Mullanovog filma, Magdalene Sisters, (16.8.) publika i predstavnici medija imat će priliku da postavljaju pitanja (Q&A).

Patrice Chereau

• jedan je od najznačajnijih živih evropskih reditelja

Njegov La Reine Margot (1994) osvojio je Prix du Jury u Cannesu a Intimacy iz 2001. pobijednik je Berlina (Golden Berlin Bear). Različitost ovih djela (prvi je kostimirani film iz vremena Bartolomejske noći, a drugi psihološka drama iz savremenog Londona) govori o raznolikosti i snazi Chereauovog talenta a sudeći po uspjehu njegovog posljednjeg filma Son frere (Silver Berlin Bear za režiju u Berlinu 2003.) Chereau tek ulazi u svoje zlatno razdoblje. Gotovo 40 godina umjetničkog traganja kroz teatar (od “Satrouvilla” preko “Piccolo” teatra do lionskog “Théâtre National Populaire”) glumu, sviranje, režiranje drama i opera (postavljao je na scenu djela Shakespearea, Wagnera, Mozarta… ) i konačno – filmova, priskrbilo mu je poziciju briljante figure u svijetu umjetnosti. Njegovi filmski radovi L’ homme blessé, Ceux qui m’aiment prendront le train i već spomenuti Intimité/ Intimacy… smatraju se klasicima. Patrice Chereau je bio i predsjednik žirija ovogodišnjeg canneskog festivala. Time je ukazana čast jednom od najvećih živih francuskih reditelja, koji ima još mnogo toga za pokazati. Sarajevo Film Festival prikazat će film Son Frere na posebnoj projekciji.

Brad Silberling

Brad Silberling je predstavnik mlađe generacije američkih reditelja koji je za relativno kratko vrijeme stekao veliki ugled kod svjetske javnosti. Režirao je hvaljeni box-office hit City of Angels, sa Meg Ryan i Nicolasom Cageom. u glavnim ulogama koji je zaradio preko $200 miliona za Warner Bros studio. No, Sliberlinga su najprije zapazili televizijski producenti što je razlogom da je Silberling široj publici poznat i po režiji tv serijala poput Felicity,NYPD Blue, L.A. Law, Doogie Howser i dr. Nakon serije Brooklyn Bridge za Silberlinga se zainteresirao Steven Spielberg a rezultat njihove saradnje je film Casper (1995). Moonlight Mile (2002), kojeg ćemo vidjeti u programu Otvorenog kina 9.SFF-a nježna i dirljiva, ali prije svega istinita priča o ljudskom gubitku.

Stephen Frears

• britanski reditelj

Postoje tri “ostrvska” reditelja kojima se njihovi zemljaci bezrezervno dive:Stephen Frears, Mike Leigh i Ken Loach. Sarajevo Film Festival je imao tu čast da, s izuzetkom Loacha (Sweet sixteen prikazan je na 8. SFF-u) ove filmske veličine ugosti čak dva puta. Stephen Frears nam ove godine ponovo dolazi zbog, kako je rekao, “osjećaja izvjesne strasti u zraku” i “gladi za filmom” koju je osjetio kada je bio gost SFF-a prije dvije godine. Svoju neutaživu «glad za filmom» je ovaj nesudjeni pravnik pokazao i s novim projektom Dirty Pretty Things koji je savršeno balansira izmedju svojevrsnog političko-socijalnog komentara i melodrame. Nominiran je za Oscara 1988. (Dangerous Liaisons,6 nominacija) pa opet 1990. za film The Grifters a u njegovom raskošnom opusu su i filmovi Gumshoe (1972) My beautiful launderette (1985), High Fidelity (2000), Hero (1992)...