Kultura
0

Svečano zatvoren “Festival prijateljstva - goražde 2009.”

FENA
Uz veliki vatromet, festivalsku himnu “Pruži mi ruku, prijatelju” te spuštanje festivalske zastave sinoć je u Goraždu svečano zatvoren 12. internacionalni “Festival prijateljstva - Goražde 2009".

Hiljade posjetilaca na platou ispred Gradske dvorane “Mirsad Hurić” pozdravio je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je uz riječi zahvalnosti svim učesnicima i publici označio kraj ovogodišnjeg festivala, dok su festivalsku zastavu zajedno spustili učenici generacije goraždanskih srednjih škola te mladi iz turskog grada Gaziemira.

Nakon ceremonije svečanog zatvaranja u posljednjoj festivalskoj noći brojnu publiku zabavila je popularna bh. pjevačica Šemsa Suljaković te brojni goraždanski interpretatori.

Zatvaranju je prethodila “Umjetnička večer u zavičaju” koju su u sali Centra za kulturu priredili Šemsudin i Emina Gegić. Upriličena je promocija stručne, dvojezične (bosansko-italijanske) knjige “Dida” Emine Gegić te održana projekcija svjetski nagrađivanog dokumentarnog filma “Ambasadori uče jezike” autora i reditelja Šemsudina Gegića, a koji je po njegovim riječima, upravo u Goraždu doživio svoju bh. premijeru.

U Gradskoj galeriji u Goraždu upriličeno je otvaranje izložbe djela nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Boje prijateljstva” u čijem radu je učestvovalo oko 30 umjetnika iz BiH, Austrije i Španije. Djela nastala u koloniji umjetnici su tradicionalno i ove godine darovali gradu Goraždu poklonivši 50 novih radova, što uz ranijih oko 450 prikupljenih tokom prethodnih festivala čini vrijednu zbirku od 500 vrijednih djela. Ovogodišnju izložbu otvorila je Ketrin Erve, predsjednica Kolektiva "Bretanja" iz Francuske.

Od 1. do 9. augusta “Festival prijateljstva” okupio je više od 1.000 učesnika, umjetnika iz 20-ak zemalja Evrope i svijeta koji su priredili brojne sadržaje za sve ukuse i generacije, a Festival je i ove godine pobudio interesovanje na desetine hiljada posjetilaca iz BiH i inostranstva.

Organizator “Festivala prijateljstva” bila je Općina Goražde u saradnji s brojnim drugim institucijama, ustanovama i sponzorima.