Sjećanje na partizane
356

Spomen-parkom Vraca u Sarajevu odzvanjale revolucionarne pjesme

Klix.ba
Spomen-parkom Vraca u Sarajevu večeras su odzvanjale patriotske, revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata. Koncert pod nazivom "Pjevajmo borbene" izvelo je 40 članova mješovitog hora pod umjetničkim vodstvom Tijane Vignjević i maestra Adisa Sirbubala.

Koncert je održan u okviru Festivala ulične umjetnosti (FUU), a u koprodukciji sa Jazz Festom Sarajevo i agencijom Gramofon. Bila je ovo i prilika da se publika podsjeti na repertoar koji je danas potpuno zanemaren a nekad je bio neizostavnim dijelom svih zvaničnih manifestacija i važnih događaja.

Armin Durgut/PIXSELL
Armin Durgut/PIXSELL

Večeras su se čule pjesme poput Konjuh planinom, Padaj silo i nepravdo ili Bilećanke, "Po šumama i gorama", "Ay Carmela" "Bella Ciao" itd.

Armin Durgut/PIXSELL
Armin Durgut/PIXSELL

"Ovaj koncert je prilika da uzburkamo naše kolektivno sjećanje na neko ipak evidentno sretnije vrijeme, i ipak pravednije društvo. Vrijeme u kojem su riječi sloboda i domovina izgovarane iskrenije nego danas i sasvim sigurno sa većim poštovanjem", kazao je producent koncerta Edin Zubčević.

Armin Durgut/PIXSELL
Armin Durgut/PIXSELL

S obzirom da je Spomen-park Vraca izgrađen u čast partizanima, učesnici koncerta su imali crvene marame zavezane oko vrata, a pojedini učesnici bili su obučeni u odjeću s tradicionalnim elementima.