Kultura
0

Schaubuhne teatar gostuje u Sarajevu s tri predstave

FENA
Povodom manifestacije "Berlin u Sarajevu" u okviru koje će u našem gradu gostovati poznati njemački teatar "Schaubuhne" upriličena je pres-konferencija na kojoj su o ovom kulturnom događaju, kojim se obilježava godišnjica pada Berlinskog zida, govorili direktor East West Centra Haris Pašović, direktorica Goethe instituta Petra Raymond.

Glavni producent Schaubuhne teatra Tobias Veit kasnio je nekoliko sati zbog tehničkih problema.

Gostovanje Schaubuhne teatra omogućeno je kontaktima East West Centra koji predvodi reditelj Haris Pašović, partneri projekta su Ambasada Njemačke u BiH i Grad Sarajevo.

U okviru gostovanja ovog teatra bit će prikazane tri različite predstave: Šekspirov "Hamlet", Milerova "Smrt trgovačkog putnika u režiji Luke Percevala" i savremena predstava Falka Richtera "Pod ledom".

Direktorica Goethe instituta Petra Raymond istakla je zadovoljstvo što obilježavanje godišnjice pada Berlinskog zida počinje gostovanjem ovog izuzetnog teatra.

Kad je riječ o predstavi koja je sutra na repertoaru "Smrt trgovačkog putnika" po tekstu Arthura Milera i u režiji Luke Percevala , jednog od najznačajnijih evropskih reditelja i rezidentnog reditelja ovog teatra, ona na svojevrstan način govori o jednom vidu tranzicije.

Priča je to o trgovačkom putniku koji ostaje bez posla. Njegovi kupci su se odselili, tehnike trgovanja mlađih kolega su profitabilnije od njegovih...

Posebnu pažnju vjerovatno će privući i vječni Šekspirov Hamlet u režiji Thomasa Ostermeiera, koji će zbog obimne scenografije biti igran u dvorani "Zetra".

Predstava "Pod ledom" za razliku od prve dvije autorski je rad Falka Richtera.

Producent Schaubuhne teatra Tobias Veit istakao je da je riječ o teatru koji njeguje savremu produkciju, i koji godišnje ima 10 do 12 premijera.

Berlinski teatar Schaubuhne osnovan je 1962. godine.

Manifestacija "Berlin u Sarajevu " trajat će od 12. do 22. februara.