Treći dan održavanja
0

Saznajte šta vas očekuje na Kratkofil Plusu

Sarajevo-x.com
Treći dan Međunarodnog filmskog festivala "Kratkofil Plus" koji se održava u Banjoj Luci donio je mnogo zanimljivih dešavanja između kojih se izdvajaju prezentacija digitalne platforme reelport, selekcija najboljih kratkih filmova po izboru Finskog filmskog fonda i projekcija filma "Le Havre", majstora Akija Kaurismakija u Otvorenom kinu na Tvrđavi Kastel.

Annie Doerfle upoznala je domaće filmaše sa projektom reelport čija baza sadrži preko 28 hiljada kratkih filmova i tako predstavlja najveću evropsku platformu za kratki film.

"Reelport baza olakšava prijavu i pregled filmova koji se prikazuju na filmskim festivalima širom svijeta. Za prijavu na ovu bazu treba vam otprilike dvadeset minuta i kad se jednom prijavite možete slati svoje filmove. Sa naše platforme kratke filmove možete slati na oko 50 filmskih festivala širom svijeta i tako smanjiti troškove slanja filmova na dvd-u pri aplikacijama za učestvovanje na festivalima", objasnila je Doerfle.

U okviru ovogodišnjeg Fokusa na Finsku posjetioci su u Narodnom pozorištu RS imali priliku pogledati selekciju najboljih kratkih filmova po izboru Finskog filmskog fonda.

Prije početka večernjih projekcija u otvorenom kinu na Kastelu finski umjetnik Seppa Renvall najavio je interesantan performans koji će se desiti na zatvaranju Kratkofila Plus u subotu, 13. avgusta i pozvao sve da dođu na Kastel to veče.

Projekcija u Otvorenom kinu na tvrđavi Kastel bila je rezervisana takmičarski blok filmova i za harizmatični film "Le Havre". Ovaj film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu gdje je primljen veoma toplo zbog optimizma kojim zrači. Kaurismaki nam priča o bivšem piscu i poznatom boemu Marcelu koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u lučkom gradu Le Havreu. Napustivši snove o literarnom uspjehu on je srećan je i zadovoljan, radi kao čistač cipela i ispunjava ga to što je u tijesnom kontaktu sa stanovnicima zajednice kojoj pripada. Posao, omiljeni bar i voljena žena su sve što mu je potrebno. Međutim, njegov sklad biva narušen kada upozna dječaka, izbjeglicu iz Afrike.

Danas nas na Kratkofilu Plus u Narodnom pozorištu RS u 11 sati u okviru dječijeg programa očekuje film "Pingvin Jasper, putovanje na kraj svijeta”, a u 13 sati posjetioci će moći pogledati selekciju njemačkih kratkih dokumentarnih filmova sa festivala DOK Leipzig, a kao predstavnica DOK Leipzig festivala prisutnim će se obratiti Lina Dinkla.

U Narodnom pozorištu RS u 15 sati moći ćete pogledati filmove iz selekcije Fiksacije 2011. FixC, sa sjedištem u Helsinkiju, je nezavisna grupacija umjetnika koji stvaraju i distribuišu video i multimedijalnu umjetnost i eksperimentalne kinematografske projekte, a termin od 18 sati u NP RS i ovaj dan je rezervisan za fokus na Finsku, pa ćemo moći pogledati drugi dio selekcije najboljih kratkih filmova po izboru Finskog filmskog fonda.

Projekcija u otvorenom kinu rezervisana je za blok takmičarskih filmova i dugometražni film "Rijetka roba", finski horor i hit za mlade.

Poslije projekcije filmova na tvrđavi Kastel biće izvedena predstava „Pohvala ludosti", Nevid Teatra, u kojoj igra Dejan Andrić čiji je performans otvorio Kratkofil Plus. Režiser predstave "Pohvala ludosti" je Goran Damjanac, a ovaj pozorišni komad u pohodu je protiv neobrazovanosti i sveopšte gluposti današnjeg društva, te na taj način razotkriva njegove negativne dimenzije.

U parku Petar Kočić u petak, 12. 8. u 19 sati, povodom Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus finski umjetnik Yrjana Sauros izvešće mini koncert na autentičnom instrumentu saurofon. Yrjana Sauros zajedno sa kolegom Seppa Renvallom nastupa na kulturnom manifestacijama širom svijeta, a na Kratkofilu Plus gostuje u okviru ovogodišnjeg fokusa na Finsku. Njih dvojica su na tvrđavu Kastel postavili i putujuću saunu u kojoj će gosti moći doživjeti djelić finske umjetnosti i kulture.

U subotu, 13. avgusta u 23 sati, poslije proglašenja nagrađenih filmova na Međunarodnom filmskom festivalu Kratkofil Plus i nakon završetka filma "Čuvar" na tvrđavi Kastel biće održan Kratkofil Plus party. Na partyju će za muziku biti zaduženi poznati banajlučki DJ-evi: Jova, Dijana Tepšić, Danijel Dakić i Woodie. Party će trajati do 3 časa poslije ponoći i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže. Ulaz na party je besplatan.