Kultura
0

Sarajevska zima: Neki novi grad

FENA
Ove godine likovni program Festivala "Sarajevo-Sarajevska zima "sudeći po najavama organizatora bit će bogat i zanimnjiv.

Na više od 40 izložbi predstavit će se oko 250 umjetnika.

Na današnjoj pres-konfrenciji bilo je riječi o dvije izložbe. O izložbi, ali i o multimedijalnom projektu "Neki novi grad" Andree Petrlik- Huseinović i izložbi grupe autora "Reciklaža" ili "Prerađeno".

Neki novi grad počet će da "raste" tj. da se gradi od 1. februara. U tom gradu-gradu izložbi, ilustracija, radionica i predstva za djecu Andrea Petrlik -Huseinović, ali i ostali umjetnici, posjetioci, djeca pravit će svoj grad.

Izložba "Reciklaža", koja će biti postavljena 7. februara i trajat će do 10. marta, u gradskoj Galeriji Collegium artisticum, već je predstavljena u Bratislavi za sarajevsku zimu izložba je i proširena.

Kako ističe direktorica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine naziv "Reciklaža" je slučajan za ovu izložbu, a do toga je došlo jer je prevodiocima bilo teško prevesti riječ Prerađeno. Tako da se kako ističe Husedžinović izložba u kojoj učestvuju Elma Alić, Gordana Anđelić-Galić, Maja Bajević, Asim Đelilović, Andrej Đerković, Jusuf Hadžifejzović, TRIO, Šejla Kamerić, Mustafa Skopljak, Edin Numankadić, Kurt&Plasto, Affan Ramić, Radoslav Tadić, Halil Tikveša, Nusret Pašić, Damir Nikšić, Sadko Hadžihasanović i drugi treba zvati Prerađeno.

Kako ističe Husedžinović postupk koji koriste autori nije samo postupak prerade smeća tj. reciklaže, već autori prerađuju neke svoje ideje, prave rimake na neke pozorišne teme, na slike nekih umjetnika iz prošlosti...