4. marta u BKC-u
93

U okviru festivala "Sarajevska zima" bit će upriličen koncert Ivana Perkovića i Leyle Bayramogullari

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U okviru Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" u Galeriji sarajevskog BKC-a u ponedjeljak, 4. marta, u 19 sati biti će održan koncert za klavir i flautu. Nastupaju Ivan Perković (BiH) i Lelya Bayramogullari (Turska).

Ovi uspješni muzičari osmislili su program na kojem su zastupljena djela, iz različitih muzičkih epoha, koja su komponovali: J. S. Bach, F. Poulenc, D.S.Wood, P. I. Čajkovski, J. Gade, M. Prebanda, O. Gulbey Usta, A. Sait Karabulut, H.Villa Lobos, A. F. Doppler.

Suorganizator programa je JU Bosanski kulturni centar KS, a ulaz je besplatan.

Foto: Press
Foto: Press

Ivan Perković, klavir

Rođen je 1995. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu "Mladen Pozajić" Sarajevo završio je u klasi prof. Dženane Hadžisadiković kao Učenik generacije na odsjeku klavir. Obrazovanje nastavlja na Muzičkoj srednjoj školi u Sarajevu kod prof. Angelina Bojović-Pap, te diplomira u klasi prof. Senke Hasanagić.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi doc. mag. Nihada Kreče. Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu te je trećerangirani student Univerziteta u Sarajevu s prosjekom ocjena 9,96 po završetku I. ciklusa studija.

Također, dobitnik je Dekanove nagrade Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Tokom školovanja je bio stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate, stipendista Republike Hrvatske, stipendista općine Novo Sarajevo i stipendista HKD "Napredak".

Od strane Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku nagrađen je kao najbolji student Muzičke akademije u akademskoj 2016./2017. godini. Od 2017. godine do 2020. godine bio je studentski prodekan na Muzičkoj akademiji Univerziteta Sarajevu. Kao student osvojio je osam prvih nagrada na federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo, klavir četveroručno i kamerna muzika.

Osvojio je šesto mjesto na Međunarodnom EPTA takmičenju za mlade pijaniste u Osijeku. U Mariji Bistrici 2017. godine je osvojio prvu nagradu za klavir solo, srebrnu medalju i prvu nagradu s kamernim ansamblom "Quadrifoglio". Aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Lelya Bayramogullari, flauta (Turska)

Započinje svoje obrazovanje, u Izmiru na Državnom konzervatoriju D.E.U, u klasi flaute kod profesora Cahita Koparal-a. Godine 1994. diplomira, te nastavlja studij uz profesora Yo Washio, a potom i uz profesora Andreom Sebald-om na "Muzičkoj akademiji Folkwang". Magistrira 1999. godine, a doktorirala je u programu umjetničke izvrsnosti 2014. godine kroz studije s profesorom Ayla Uludere na Akademiji za muziku i umjetnost pri Univerzitetu Mimar Sinan.

Održala je solo i kamerne koncerte s poznatim flautistima poput profesora A. Nicoleta, J.P. Rampala, R. Wendorfa, M. Epsteina, M. Martin Kofflera, A. Adorjana. Inicirala je klasu flaute na Državnom konzervatoriju Sveučilišta Akdeniz 2000. godine i predavala do 2007. godine. Nastupa u Simfonijskom orkestru Državne opere Antalya. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan 2014. godine, Institut za društvene znanosti, odsjek za muziku, odsjek za flautu. Godine 2015. stekla je titulu docenta. Svira u „Istanbulskom flautističkom ansamblu“.

Trenutno je i dalje prva flautistica u Simfonijskom orkestru Državne opere Antalija. Profesorica je na Univerzitetu Akdeniz. Godine 2020. je snimila CD sa Triom Patara za Ministarstvo kulture Turske. Dobila je nagradu Umjetnika godine 2021. od strane Asocijacije poslovnih ljudi Antalije.