Kultura
1

Sarajevo: Do kraja sedmice očekuje se završetak četvrte faze obnove Bijele tabije

FENA
Do kraja ove sedmice trebala bi biti završena četvrta faza obnove objekta Bijele tabije u Sarajevu, potvrdila je danas za FENU vođa radova na projektu obnove Bijele tabije Amira Radončić iz Zavoda za zaštitu kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Četvrta faza obuhvata sanaciju, rekonstrukciju, restauraciju i konzervaciju sjevernog zida Bijele tabije.

Radončić ističe kako je do sada završena konstruktivna sanacija na jugozapadnom zidu objekta, bastionu, kuli te jugoistočnom zidu tabije.

Do konačne obnove cjelokupnog objekta preostaje još jedna faza - sanacija, restauracija te rekonstrukcija sjeverozapadnog zida, kako bi cijeli kompleks bio obuhvaćen. Njegova realizacija planirana je tek u idućoj godini.

Nakon okončanja svih faza obnove, kako je kazala Radončić, slijedit će istražno-arheološka iskopavanja na širem lokalitetu Bijele tabije. Očekuje se da će radovi početi do kraja godine, iako za sada postoje problemi oko investitorovog pribavljanja građevinske dozvole.

Ovi radovi trajat će 60 radnih dana, a stručnu pomoć pružit će arheolozi i drugi eksperti Zemaljskog muzeja BiH. Vršit će se na području oko objekta, ali i terenu koji on pokriva.

"Istražni arheološki radovi na ovom području počeli su još 1991. godine, ali nikada nisu završeni. Tako će radovi koji slijede predstavljati nastavak tada započetog istraživanja", pojašnjava Radončić.

Iz dosadašnjih istraživanja i iskopavanja poznato je da se na tom lokalitetu nalaze ostaci određenih temelja i zidova iz različitih perioda, neposredno uz kompleks Bijele tabije, ali i sve do prvih stambenih objekata prema Višegradskoj kapiji.

Govoreći o namjeni ovog kompleksa, Radončić naglašava kako će ona biti definirana projektom revitalizacije objekta Bijele tabije koji je pripremio akademik Zlatko Ugljen, a već usvojila Gradska uprava Sarajeva.

Kompleks Bijele tabije će imati funkciju historijskog spomenika, ali upotpunjenu događajima koji će omogućiti život objekta svih 12 mjeseci u godini kroz različite sportske, kulturne i druge manifestacije.

Planirana je izgradnja i pogodnih turističko-ugostiteljskih sadržaja.

Projekt obnove Bijele tabije finansira Gradska uprava Grada Sarajeva i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.