Od 11. do 18. oktobra
287

Šantićeve večeri poezije u Mostaru otvorit će Željka Cvijanović

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Tradicionalna manifestacija Šantićeve večeri poezije će se uprkos koronavirusu održati i ove godine u sedmodnevnom trajanju i oživjeti kulturnu scenu u Hercegovini uz poštivanje svih epidemioloških mjera u periodu od 11. do 18 oktobra.

Manifestaciju će otvoriti predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović. Ovogodišnje 101. izdanje Šantićevih večeri poezije održat će se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta gradski odbor Mostar i Srpskog kulturnog društva Gusle.

Potpredsjednica glavnog odbora "SPKD Prosvjeta" Mostar Sanja Bjelica Šagovnović je kazala kako je veliki broj događaja u Mostaru otkazan ili odgođen zbog koronavirusa, ali da se tradicija stara više od 100 godina neće prekinuti te da će 101. izdanje ove manifestacije u organizaciji SPKD Prosvjeta i SKD Gusle biti održano uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Ova manifestacija je duga više od 100 godina, održavala se i u težim vremenima i pod mnogo težim okolnostima", kazala je Bjelica Šagovnović.

Šantićeve večeri poezije, kako je napomenula, su izrasle u prepoznatljivu kulturnu manifestaciju i izašle su iz okvira pjesničkih večeri, pa će tako i ove godine imati mnoge druge kulturne sadržaje kao što su predstavljanje knjiga, izložbe, predstave i izuzetni kulturni događaji.

"Naša društva Prosvjeta i Gusle njeguju i čuvaju svoju kulturu i jezik, ali iznad svega nastojimo djelovati na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić njegovao, slobodi, ljubavi i suživotu. Kroz svoj rad nastojimo sarađivati i s drugim kulturnim institucijama i društvima iz cijelog grada Mostara, ali i drugih gradova u BiH i regionu. Šantićeve večeri poezije i ove godine su mjesto susreta i mjesto saradnje", kazala je Bjelica Šagovnović. Dodala je kako tome svjedoči i program ovogodišnje manifestacije koji je predstavila.

Svečano otvaranje bit će u nedjelju u 18 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a manifestacija će biti otvorena izložbom pod nazivom "Nemanjići rađanje kraljevstva", autora Petra Đinovića. Istog dana bit će i promocija knjige o "Sto Sizifovih pravila" i Sizifovoj borbi za ćirilicu i pravopis Bojana Jokanovića te početak prosvjetne škole i srpskog jezika, istorije i kulture.

Manifestacija se nastavlja u ponedjeljak 12. oktobra kada će biti održano predavanje o značaju Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti i bit će dodijeljena prosvjetina stipendija Vladimir Ćorović. Jedna večer tradicionalno se održava u Nevesinju i nosi naziv "Nevesinje - Šantićeva druga kuća", a održat će se u utorak od 19 sati u galeriji Nevesinje u organizaciji SKPD Nevesinje i Narodne biblioteke Nevesinje.

U srijedu, 13. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru bit će predstavljena knjiga "Hercegovački vijenac" i večer na kojoj učestvuju hercegovački pjesnici Đorđe Dabarčić, Sretan Vidaković, Novica Telebak, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Zdravka Babić i moderator Radovan Vučković. U petak, 15. oktobra, od 19 sati u Vladičanskom dvoru održat će se izložba "Stripovijetke", predstavljanje monografije "Stripovijetke" te knjige "Petar Kočić - život i rad", a sve u organizaciji Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Posljednja večer je u nedjelju, 18. oktobra, od 19 sati u Vladičanskom dvoru, kada će biti održana izložba dokumentarne građe "Mostarski književni krug" autora Zlatka Serdarevića.

"Zbog epidemioloških mjera događaji na kojima se očekuje veći broj posjetilaca bit će održani na otvorenom, tako da će dva događaja biti održana na porti stare crkve u Bjelušinama. Život nije stao i neće stati i družit ćemo se i na 101. Šantićevim večerima poezije“, poručili su organizatori.