U amsterdamskom muzeju
7

Restauracija kultne Rembrandtove slike "Noćna straža" otvorena za javnost

M.A.
(Foto: EPA-EFE)
Državni muzej u Amsterdamu je započeo najveću restauraciju Rembrandtove čuvene slike "Noćna straža" te je pozivao ljude da restauraciju gledaju uživo, piše BBC.

Remek-djelo nastalo 1642. godine postavljeno je u posebno dizajniranu staklenu komoru, tako da se i dalje može gledati dok se restaurira. Radovi na restauraciji se emitiraju i online.

Proslavljena slika je posljednji put obnovljena prije više od 40 godina nakon što je oštećena nožem.

"Noćna straža" smatra se najambicioznijim Rembrandtovim radom. Nju je naručio gradonačelnik i vođa građanske straže iz Amsterdama Frans Banninck Cocq koji je želio grupni portret svojih postrojbi.

Slika je visoka skoro četiri metra i široka 4,5 metara te teška čak 337 kilograma. Osim što je poznata po svojoj veličini, slika je cijenjena zbog upotrebe dramskog osvjetljenja i pokreta.

Ova umjetnina je također oštećena nožem 1911. godine i poprskana hemikalijom 1990. godine, ali je u oba slučaja došlo samo do manjih oštećenja koja je bilo relativno lako popraviti.

Generalni direktor navedenog muzeja Taco Dibbits izjavio je da su odlučili omogućiti javnosti da pogleda restauraciju pod nazivom "Operacija Noćna straža", jer slika "pripada svima nama".

"Više od dva i po miliona ljudi dolazi i vidi je svake godine. Ona pripada svima koji žive u Holandiji i svijetu. Smatrali smo da javnost ima pravo da vidi šta se događa s tom slikom", rekao je Dibbits u ponedjeljak.