Tehnologija
4

Google odao počast velikom slikaru Rembrandtu

SRNA
Najpoznatiji internet pretraživač Googleposvetio je danas izgled svog loga u čast 407 godina od rođenja Rembrandta Harmenszoona van Rijna, najvećeg i najpoznatijeg holandskog slikara.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, jedan od najutjecajnijih umjetnika u tradiciji umjetnosti zapadne Evrope 17. vijeka, rođen je u Leidenu 15. jula 1606. godine.

On je bio deveto dijete u imućnoj porodici mlinara Harmena Gerritszoona van Rijna i pekarke Neeltgen Willemsdochter van Zuytbrouck.

Njegovo slikarstvo pripada stilskoj epohi baroka, a ovo doba je poznato kao Zlatno doba Holandije, jer je zemlja tada doživjela svoj procvat.

Rembrandt je radio kao slikar i grafičar, vodio je slikarsku radionicu i podučavao učenike. Bio je prije svega uspješan portretista, ali se pretpostavlja da je sebe prvenstveno smatrao istorijskim slikarom.

Njegovo djelo sastoji se iz portreta i autoportreta, pejzaža i obrada biblijskih i mitoloških tema.

Već za života Rembrandtova djela su kopirana i imitirana, a njegov život postao je predmet mistifikacija i legendi.

Poslije njegove smrti, kritičari pristalice klasicizma nisu imali visoko mišljenje o njegovom kolorističkom slikarstvu, dok su njegove slike ostale omiljene i na cijeni kod kolekcionara.

Tokom 1920-ih godina istraživači su Rembrandtu pripisivali više od 700 slika, dok danas preovlađuje mišljenje da njegovo ukupno djelo obuhvata oko 350 slika, 300 grafika i 1.000 crteža.

Poznata djela su "Noćna straža", "Čas anatomije doktora Nicolaesa Tulpa", te "Jevrejska nevjesta".

Umro je 4. oktobra 1669. godine u Amsterdamu.