Pisao o Hladnom ratu
14

Preminuo slavni engleski pisac John le Carre, autor poznatih špijunskih romana

Dž. L.
John le Carre preminuo u 89. godini (Foto: EPA-EFE)
John le Carre preminuo u 89. godini (Foto: EPA-EFE)
Slavni engleski pisac John le Carre, autor poznatih kriminalističkih i špijunskih romana koji je neprestano pisao o Hladnom ratu, preminuo je u 89. godini.

Le Carre je preminuo usljed teške upale pluća u engleskom Cornwallu, a vijest o njegovoj smrti potvrdili su njegova porodica i izdavač Penguin Random House.

"Svi duboko žalimo za njim", napisali su u izjavi iz porodice Le Carre, prenio je Guardian.

Le Carre je bio jedan od rijetkih pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazivao međunarodnu špijunažu. Njegova djela smatraju se realnim opisivačima političke klime u Hladnom ratu.

Jedan od Carreovih najprodavanijih špijunskih romana pod imenom "Špijun koji je došao iz hladnoće", izdat je 1963. godine, a koji je njegov kolega Graham Greene nazvao "najboljom špijunskom pričom koju je ikad pročitao". Ovaj roman je le Carreu ujedno donio i prestižnu nagradu Somerset Maugham Award.

U svom prvom djelu "Poziv za mrtve" iz 1961. godine, engleski pisac je predstavio njegovog najpoznatijeg lika, pametnog starijeg detektiva Georgea Smileya, koji se pojavljuje u mnogim njegovim kasnijim romanima. To su bili naslovi "Dečko, dama, kralj, špijun", "Savršeni školarac" ili "Smileyjevi ljudi" u kojem se detektiv bori protiv obavještajne agencije iz Sovjetskog Saveza.

Njegova djela "Mala bubnjarka" i "Ruska kuća" su pretvorena u jako popularne filmove.

Engleski pisac je kroz svoje kasnije romane, "Tajni hodočasnik", "Noćni menadžer" i "Naša igra" ponovo pokazao namjeru da piše o likovima i vremenu špijunaže uprkos raspadu komunizma i kraju Hladnog rata.