Narodno pozorište RS
0

Premijerno izvedena prva banjalučka opera "Safikada"

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Nakon nekoliko godina pripreme večeras je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u Banjoj Luci premijerno izvedena prva banjalučka opera "Safikada".

Na večerašnjoj premijeri banjalučkoj publici se predstavilo oko 80 umjetnika, koji su godinama radili na ovom projektu.

Libreto za operu "Safikada" napisao je publicista Slavko Podgorelec, a muziku je komponovao profesor i dirigent Muharem Insanić.

Aranžman je povjeren Svetozaru - Saši Kovačeviću, profesoru muzike iz Novog Sada, a uloga Safikade povjerena je Dunji Simić, prvakinji Frankfurtske opere.

Operom diriguje maestro Ognjen Bomoštar, dok režiju potpisuje Aleksandar Pejaković, a kostimografiju Vanja Popović.

Prema reakcijama publike, prva opera u gradu na Vrbasu, koja je nastala po legendi o banjalučkoj Safikadi, u potpunosti je opravdala očekivanja reprezentativnog umjetničkog djela, jer se radi o klasičnoj operi, koja sublimira sve elemente umjetnosti.

Prema legendi, Banjalučanka Safikada se zaljubila u austrijskog vojnika koji je pripadao drugom nacionalnom, vjerskom, kulturnom i civilizacijskom krugu. Ljubav je bila obostrana, ali za ono vrijeme, na kraju 19. vijeka, nije bila moguća i unaprijed je osuđena.

Odjevena u svadbeno ruho za drugoga, Safikada je sačekala da se upali fitilj topa koji je kod banjalučke tvrđave svakog dana označavao podne i priljubila je grudi uz otvor cijevi te je na taj način okončala svoj život.

Nakon večerašnje premijere, za sutra navečer je najavljena repriza opere "Safikada" na kojoj se također očekuje prepuna sala Narodnog pozorišta RS.