Kultura
0

Pregled repertoara festivala "Sarajevska zima" za vikend

FENA
Posjetiocima programa XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima" vikend donijet će niz zanimljivih kulturnih događaja.

Akademija umjetnosti Banja Luka priredit će u subotu u Galeriji "Mak" u 19.00 sati izložbu studenata s Odsjeka likovnih umjetnosti.

Isti će dan na sceni Kamernog teatra 55 u 20.00 sati ansambl pozorišta "Planet art" iz Zagreba izvesti predstavu Jeffa Barona "U posjeti kod g. Greena" rediteljice Aide Bukvić. Uloge su ostvarili Pero Kvrgić i Luka Dragić.

Riječ je o jednoj od najizvođenijih pozorišnih tekstova u svijetu proteklih sedam godina. Tekst je dobio nagrade u Njemačkoj, Izraelu, Grčkoj i Turskoj te nominacije u Francuskoj i Argentini za najbolji tekst godine, a Jeff Baron je prvi dramski pisac i prvi neevropljanin koji je dobio nagradu Kulturepreiss Europa 2001. godine za doprinos evropskoj kulturi.

U okviru nedjeljnog repertoara, Gradsko kazalište mladih iz Splita sarajevskoj publici izvest će predstavu "Kazališni sat" koju je prema tekstu Jasena Boke režirao Vančo Kljaković. Uloge su ostvarili Vladimir Davidović, Nada Kovačević, Franko Strmotić, Filip Radoš i Trpimir Jurkić (Vinko Mihanović).

"Kazališni sat" je dramska predstava o tome kako nastaje - dramska predstava. Upoznavanje publike s funkcioniranjem pozorišta i nastankom predstave, od dobijanja dramskog teksta i odabira glumaca, pa sve do premijere - izvršeno je dramskim sredstvima, s izbjegavanjem naracije i predavačkog stila. Ona ujedno ukazuje na važnost individualnog pristupa, po kojem isti tekst, zavisno od volje reditelja, može na sceni poprimiti oblik tragedije, komedije ili pak drame. Riječ je o dinamičnoj, poučnoj i duhovnoj predstavi, koja je do sada izvedena 400 puta.

Predstava bit će održana na sceni CDA u 12.00 sati.

Zagrebačko Pozorište "Planet art" na ovoj će se "Sarajevskoj zimi" predstaviti i s komadom "Velika zvjerka" Rogera Reuffa, za koji režiju potpisuje Slavica Knežević. Igraju Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić

"Velika zvjerka" proglašena je jednim od najduhovitijih tekstova napisanih u posljednjih 20 godina. Hrvatska i Balkan imaju priliku ovaj svjetski pozorišni hit o današnjem poslovnom svijetu, vidjeti prije Rima, Berlina, Kopenhagena, Bruxellesa, Sofije, Sidneya i mnogih drugih gradova u kojima se premijera očekuje u idućih nekoliko mjeseci.

Predstavu će ugostiti Kamerni teatar 55 u 20.00 sati.