11. festival bh. drame Zenica 2012
22
Predstavi "Hipermnezija" glavna nagrada
Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
pa ovaj Bravo sve ruzniji i ruzniji:) samo jos Spahicke nema sa svojim divnim naocalama ili u nekoj kombinaciji 70ih:)
Ovo je Festival drame, tako da je glavna nagrada pripala Almiru Imsirevicu, a ne Hipermneziji. Problem s kojim se susrece i pozorisna, kao i ostale umjestnosti, jeste upravo u ovakvim stavovima pojedinaca, cuj lokalni festival. Po tome su festivali Sterijino pozorje i Marulicevi dani takodjer lokalne teatarske fešte. Sreca pa ovi iz Zenice ne stoje bas najbolje s novcem, pa nisu uspjeli napraviti jos bolji festival. Sta bi tek tada bilo, zasjenili bi sve ostalo oko sebe. Ljudima treba kapu skinuti, sa mizernim ciframa su odradili savrsen posao. Pozoriste postoji radi publike i samo radi nje, tako da je njen glas najmjerodavniji kada je u pitanju nagradjivanje i ocjenjivanje predstava.
To je koncept teatra zbog cega su ljudi koji se bave ovom umjetnoscu (i pored njene nesumnjive vrijednosti) precijenjeni. To su lokalni festivali, a na svakom po 10 nagrada. Kod nas ukupno ima 10-ak rezisera, i ima 30 glumaca. Godisnje se dodijeli 150 nagrada u BiH. Stoga nije nikakvo cudo da svaki glumac i reziser u biografiji imaju \"visestruko nagradjivani\" i hejbet nekih bezvrijednih nagrada. Ovo nije direktno adresirano na ovaj festival i ove dobitnike vec uopceno razmisljanje. Upravo zbog kruznog nagradjivanja (mi vama, vi nama) koje vlada ne samo u BiH nego i u regionu, glumci i reziseri iz teatra iako njihov rad ima relativno malu publiku vaze za nekakve likove.
predstava se zove hipermnezija, a ne hiperAmnezija (kao u naslovu).....
Ma bitno je da se ima love za festival, a za isplatiti ljudima davno zarađene honorare za POŠTENO odrađen posao, za to nema parica. Baš nako umjetnički, nema šta.
Čuj Imširević i Frljić dobili nagrade, aaa, potpuno neočekivano... :p
na prijeratnom festivalu provincijskih skola zvanom fes svako je nagradjen za ponesto samo grada gojer osto nenagrdjen