11. festival bh. drame Zenica 2012
22

Predstavi "Hipermnezija" glavna nagrada

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stručni žiri XI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2012, u sastavu Emina Muftić (predsjednica), Helena Petković (članica), Zoran Mlinarević (član), u završnici XI festivala bh. drame dijelio je nagrade za najbolja ostvarenja.

Nagrada “Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst pripala je Almiru Imšireviću za tekst "Kad bi ovo bio film" Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Oliveru Frljiću za režiju predstave "Mrzim istinu" u produkciji Teatra &TD Zagreb.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Radmila Živković za ulogu majke u predstavi "Bunar" Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina, producirane u okviru programa Evropske unije "Podrška civilnom društvu", u saradnji sa Radionicom integracije, Fondom Krug i Ustanovom kulture Vuk Karadžić Beograd.

Nagrada za najboljeg glumaca je pripala Rakanu Rushaidatu za ulogu u predstavi "Mrzim istinu" u režiji Olivera Frljića i produkciji Teatra &TD Zagreb.

Nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Filip Križan za ulogu u predstavi "Mrzim istinu" Olivera Frljića.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu je otišla u ruke Izudina Bajrovića za tumačenje uloge komšije u predstavi "Kad bi ovo bio film" Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Specijalna nagrada Stručnog žirija za dramaturški rad pripala je Nataši Govedarici i Filipu Vujoševiću za dramaturgiju predstave "Hipermnezija" u režiji Selme Spahić i produkciji Heartefact Fondacije i Bitef teatra Beograd.

Specijalna nagrada Stručnog žirija za kolektivnu glumačku igru pripala je Glumačkom ansamblu predstave "Pismo iz 1920" u režiji Olivera Frljića i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Žiri publike XI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2012, u sastavu Zemka Tomić, Mustafa Hamur i Munib Milinkić, najboljom je ocijenio predstavu "Mrzim istinu".

Žiri novinara XI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2012, u sastavu Nada Salom, Mladen Bićanić i Danko Travar je dodijelio nagradu za najbolju predstavu "Hipermneziji" Selme Spahić.

Direkcija XI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2012 dodijelila je Specijalnu nagradu "Adem Čejvan" dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bosanskohercegovačkom glumcu Muharemu Osmiću za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini dobila je "Hipermnezija" Selme Spahić.