Za najmlađe
16

Posjetili smo generalnu probu lutkarske predstave "Tobija"

S.H.P.
U Pozorištu mladih u Sarajevu će u srijedu, 11. marta, od 18 sati premijerno biti izvedena lutkarska predstava "Tobija". Ovom premijerom počet će i obilježavanje 70 godina postojanja ovog pozorišta.

U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać koji ovog puta potpisuje i režiju. Ovom predstavom Drmać je želio Njeno visočanstvo lutku vratiti na scenu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Smatram, da lutka kao djetetov najbolji prijatelj treba na sceni biti prikazana u što boljem svjetlu i proizvoditi jednu priču. Ova priča govori o psiću koji želi da bude drugačiji, a svi mi želimo biti drugačiji i ova tema je dosta aktuelna. Mislim da je ovo zgodna priča kako jedan, psić pored toga što želi da se igra s nekim i nađe prijatelja, želi da bude drugačiji. Dali smo mu šansu da ode u ZOO vrt da dobije savjet od ostalih životinja kako treba izgledati. Na kraju je shvatio da je najbolji psić na svijetu jer jedini umije da kopa rupe, da zabavlja, pleše i sve ostalo", kazao je Drmać i dodao kako će i odrasli naučiti jednu dobru lekciju.

Muziku za predstavu koja traje 40 minuta radili su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović iz grupe Konvoj.

"Čini mi se da je ovo prvi put kada nam nije bilo teško raditi jer smo uživali u onome što smo radili. Tobija je lik koji je interesantan svima i djeci koja se propituju na svom nekom nivou, tako i nama. Nije nam bilo teško poistovjetiti se i sjetiti se odrastanja. Sama ideja da uradimo jazz muziku potekla je od Marija. Napisali smo nekih 11 kompozicija. Mislim da će ova predstava biti veliki hit", rekao je Nedžad Merdžanović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Predstava je prilagođena za djecu stariju od četiri godine, a Hamdija Salihbegović kaže da se nada da će "Tobija" biti ono što je njihovoj generaciji bio "Tom & Jerry".

"Pjesme su izašle nesputano iz nas ali smo ga prilagodili djecu. Iskomponirali smo 11 numera koje imaju svoje varijacije, ali veliki je uspjeh što smo na kraju dobili da glumci sve te pjesme izvode uživo i tako smo dobili jedan mjuzikl pun naboja. Ono što ja jedva čekam je reakcija najmlađih. Predstava govori kroz sve nesigurnosti kroz koje smo i mi prolazili, ali posebno mislim da je prilagođena djeci koja su stalno izložena Facebooku i Instagramu gdje se daje puno daje na važnosti na izgledu i fizičkim atributima nego suštini, a predstava govori kako treba voljeti sebe i te naše suštinske vrijednosti", rekao je Salihbegović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Direktor Pozorišta mladih u Sarajevu Ismir Fazlić kazao je kako ovom predstavom počinju obilježavanje 70. godišnjice ovog pozorišta.

"Luktarsko pozorište je osnovano 1950. godine i prirodno je da baš lutkarskom predstavom obilježimo naš 70. rođendan. Osim toga, planirane su i mnoge druge aktivnosti, tako da smo za mart planirali uvrstiti predstave koje su obilježile 20 godina rada Pozorišta mladih, neke od njih su 'Kokoška' i 'Aladin'", kazao je Fazlić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U septembu će biti održana svečana akademija, a bit će promovirana i monografija "Sedamdeset godina Pozorišta mladih".