U kultnom "Zvonu"
0

Polugole žene u "klinču" kroz objektiv Erola Čolakovića

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U galeriji "Underground", nekada kultnom "Zvonu", u petak kasno navečer otvorena je izložba fotografija bh. fotografa, snimatelja i režisera Erola Čolakovića.

Izložbu naziva "Erol 55" otvorio je bh. književnik Faruk Šehić, a mnogi posjetitelji, te Erolovi prijatelji i kolege došli su da podrže izložbu i njegov privremeni povratak u Sarajevo. Čolaković je posljednjih 20-ak godina proveo u inostranstvu, radeći u Barceloni, Bruxellesu, a trenutno mu je prebivalište u Genevi.

Iz bogatog opusa stvaranog proteklih 30 godina, Čolaković je izdvojio 16 fotografija podijeljenih u dvije tematske cjeline, a na obje kao glavna tema preovladava ženski akt. Na fotografijama iz novijeg perioda može se vidjeti "klinč" dvije oskudno odjevene djevojke, a kako nam je kazao Čolaković, te fotografije nastale su kao odgovor na nemire prilikom pokušaja otvaranja Queer festivala u Sarajevu kada su brojni gosti brutalno pretučeni.

"Erol 55" je uvod u Čolakovićevu veliku izložbu koju planira za juli u galeriji "Collegium artisticum" u Sarajevu, nakon čega planira izlagati i u galeriji "Sebastijan" u Dubrovniku, Gradskoj galeriji u Bihaću, te Muzeju moderne umjetnosti u Novom Sadu.