U Jovičićevu čast
32

Pogledajte snimak predstave "Ay, Carmela": Komad koji je obilježio historiju bh. teatra

L. K.
Iako su vrata sarajevskih pozorišnih kuća danas zatvorena zbog loše epidemiološke situacije, Svjetski dan teatra obilježava se na poseban način - emitovanjem predstave "Ay, Carmela" na svim YouTube kanalima sarajevskih pozorišta.
Narodno pozorište Sarajevo, Festival MESS, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar SARTR i Pozorište mladih Sarajevo odlučili da večeras, u 20 sati, na svojim Youtube kanalima i društvenim mrežama emituju dramsku predstavu "Ay, Carmela" reditelja Roberta Raponje, a nastalu u produkciji SARTR-a.

Jednu od glavnih uloga u predstavi tumači Selma Alispahić, dok je njen partner u predstavi pokojni Dragan Jovičić. Veliki glumac preminuo je prošle godine od posljedica koronavirusa, a sarajevske pozorišne kuće i kulturni radnici na ovaj način odaju počast velikom prijatelju i kolegi koji je svojim ulogama zauvijek obilježio domaću teatarsku scenu.

Predstava "Ay, Carmela" je nekoliko puta obišla Bosnu i Hercegovinu, a veliki broj igranja imala je na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska i Velika Britanija).

"Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju strijeljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnom kvalitetu kolektivne antifašističke svijesti.