Kultura
0

Počinje restauracija srednjevjekovnih građevina na deset lokacija u centralnoj Bosni

FENA
„Tragovima Bosanskog kraljevstva“ je historijsko-kulturni projekt koji će zvanično biti pokrenut u Sarajevu 27. februara na ceremoniji u Narodnom pozorištu.

Cilj projekta je unapređenje konkurentnosti BiH u rastućoj turističkoj industriji te zaštita kulturnog naslijeđa. Restauracijom srednjevjekovnih građevina na deset lokacija u centralnoj Bosni, očekuje se povećanje broja stranih turista.

Projekt je pokrenula i implementira Fondacija "Mozaik" uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ova fondacija je uspostavljena 2000. godine da bi pomogla razvoj lokalnih zajednica u BiH. U posljednjih šest godina aktivno je uključena u zaštitu i promociju kulturnog naslijeđa države.

Da bi se predstavili javnosti BiH na autentičan način, vikar Fondacije "Mozaik" će uz upotrebu bubnja obavijestiti građane Sarajeva o projektu „Tragovima Bosanskog kraljevstva“.

Vikar Fondacije obratit će se građanima 26. februara s nekoliko lokacija u Sarajevu - ispred Katedrale, zatim na stepeništu ispred tržnice Markale, pored fontane u Velikom parku, na tramvajskoj stanici kod Predsjedništva BiH i na trgu ispred Narodnog pozorišta.