Art of Love
0

Pobratimljenja u svemiru Sarajevske zime 2011.

Sarajevo-x.com
Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima" 2011. Art of Love održava se u znaku velikih svjetskih jubileja kompozitora Franza Liszta, Gustava Mahlera i pisaca Andrića, Miłosza, Ujevića i Hajama. Festival će biti otvoren 7. februara 2011. godine (ponedjeljak). Počasni gost Festivala je Mađarska, predsjedavajuća Evropskom unijom.

Otvaranje jednog od najvećih praznika umjetnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi bit će u znaku pobratimstva lica u svemiru.

Evropska asocijacija festivala cijeni Sarajevsku zimu kao jedan od najznačajnijih kulturnih, umjetničkih, multimedijalnih događaja i turističkih atrakcija Evrope i svijeta i direktori velikih evropskih i svjetskih festivala biće prisutni na otvorenju festivala. Ceremonija otvaranja Sarajevske zime i ove godine biće izuzetni događaj koji će se realizovati 7. i 8. februara, a sama ceremonija ostvariće 7. februara 2011. od 16 do 18 sati na potezu od At Mejdana preko Bašćaršije, Morića hana, Ferhadijinom ulicom, ispred Katedrale i Markala, Vječne vatre, Titovom ulicom, ispred velikog gradskog parka do Skenderije i Narodnog pozorišta.

Promenada će biti svojevrsni karneval u kojem će učestvovati stvaraoci i umjetnička društva, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta iz zemlje i svijeta, Drum orkestar Sarajevo, čudesni kulinari koji će slaviti umjetnost i život i povezivati svijet kroz ulični teatar.

Na promenadi će učestvovati i Savez konjičkih organizacija BiH sa svojim performansom, mnogobrojni volonteri Sarajevske zime, umjetnici i gosti koji će ovu zimsku čaroliju učiniti nezaboravnom za sve učesnike. Oživjet će se i uspomene na XIV Zimske olimpijske igre i na ture koje bure valja. Scenario je priredio Mirsad Bećirbašić, scenografiju Marijela Margeta Hašimbegović, muziku bira Ognjen Bomoštar, u art tehničkoj postavci Murata Begovića. Reditelj cijelog projekta je Nedžad Begović.

Projekat ceremonije otvaranja XXVII međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" 2011. prestavit će sa kreativnim timom direktor Festivala Ibrahim Spahić 19. januara 2011.godine u Galeriji IPC.

Ibrahim Spahić, direktor Festivala je izjavio: "Uvjeren sam da će Sarajlije učiniti da i ovo 27. otvaranje Festivala Sarajevo 'Sarajevska zima' bude praznik u znaku Tinove poezije."