Kultura
0

Patrick Chauvel predavač u Maloj školi fotografije

FENA
Centar za angažovanu umjetnost organizirat će u subotu, 31. marta, u sarajevskom Domu mladih upis novih članova Fotocentra i polaznika Male škole fotografije, uz predavanje jednog od najznačajnijih ratnih fotoreportera današnjice Patricka Chauvela.

Kao uvod u predavanje članovi Fotocentra i polaznici Male škole fotografije, kao i svi oni koji su zainteresirani za fotografiju, bit će u prilici pogledati dokumentarni film Patricka Chauvela "Ratni reporteri", nakon čega će uslijediti predavanje ovog veterana ratne fotografije, saopćeno je iz Centra za angažovanu umjetnost.

Patrick Chauvel, kao ratni fotograf, pratio je 38 ratova tokom svog dugogodišnjeg iskustva, a nekoliko je puta bio ranjavan - u Vijetnamu, Sjevernoj Irskoj, Kambodži, Iranu i Panami. No, to ga nije spriječilo da nastavi karijeru.

Chauvel se 20 puta vraćao u Sarajevo, a najteže iskustvo koje je ponio iz opkoljenog grada odnosilo se na fotografiranje bespomoćnih civila.

"Kada na ulici vidite nekoga ko je ranjen i krvari, čovjek se pita šta može učiniti. Možda će objavljivanje fotografije u krajnjoj liniji pomoći više bosanskom narodu, tako da prvo napraviš fotografiju, što traje sekundu, a onda pomogneš čovjeku. Mi smo bili ovdje da ispričamo priču, naravno, Sarajevo su spasili borci, ne mi, ali mi smo bili svjedoci", kaže Chauvel.

Osnivač Centra za angažovanu umjetnost Nino Maričić istaknuo je ponos što u Fotocentru - Maloj školi fotografije mogu ugostiti sigurno najznačajnije svjetsko fotografsko ime kada je u pitanju ratna fotografija.

On je ocijenio da je Patrick Chauvel svojim fotografijama na najprofesionalniji način prikazao stanje svih ratnih zbivanja koje je zabilježio fotoaparatom u proteklih pedeset godina.