Godišnjica smrti Ćamila Sijarića
0

"Ostala je riječ od trajanja!"

Sarajevo-x.com
Na današnji dan prije 20 godina preminuo je jedan od najznačajnijih južnoslavenskih pisaca, Ćamil Sijarić.

Pripovjedač, romansijer i veliki pjesnik iza sebe je ostavio veliki broj romana i pripovjedaka, iako je svoju prvu knjigu, ‘Ram-Bulja’, objavio jako kasno, tačnije 1953. godine.

Za Ćamila su često govorili da je arhaičan, a svojevremeno su ga i ismijavali, kako piše Miljenko Jergović u svojoj ‘Historijskoj čitanci’.

Naime, u Jergovićevo doba školarci su prezirali seljake, ismijavali njihov naglasak, a, kako piše, onda bi uinat dobili neku seljačku knjigu za lektiru, kao naprimjer ‘Priče’ Ćamila Sijarića.

Čitali su ih, smatrajući sve te seljačke priče i sve seljačke likove glupima, ismijavajući Sijarića i sve do jednom kada su gledajući ga na televiziji shvatili da on nema više govor seljaka, nego govor književnog junaka ‘koji je greškom ispao iz neke daleke prekomorske knjige’.

Ali, kako piše Jergović, vrijedilo je kasnije ponovo čitati Sijarića, čitati sve priče kojima su se nekada smijali, jer Sijarić je postao pisac sa iste stalaže kao i Gabriel Garcia Marquez.

Ćamil Sijarić je rođen u selu Šipovice, pretpostavlja se 1913. godine. Osnovnu školu je završio u Godijevu kod Bijelog polja, a nakon toga pohađa Veliku medresu kralja Aleksandra u Skopju iz koje je zbog političke aktivnosti istjeran.

Školovanje je nastavio u Vranju, a zatim upisao pravo u Brogradu. U Sarajevo je došao 1947. godine gdje se zaposlio u redakciji lista ‘Pregled’, a nešto kasnije dolazi u literalnu sekciju radija Sarajevo gdje je i ostao sve do odlaska u penziju 1983. godine.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su: ‘Suze i zvijezde’, ‘Kucu kućom čine lastavice’, ‘Priče kod vode’, ‘Carska vojska’. ‘Jasenovac’, ‘Koliba na nebu’, ‘Izabrane pripovjetke’…

"Ćamil Sijarić je na pravdi Boga poginuo malo pred kraj onih vremena. Poginuo je ispred Centralnog komiteta u Sarajevu, od auta, a da auto u svojoj književnosti skoro nikada nije spomenuo. Niko ne poznaje lice svoje smrti, od zmije otrovnice ginu oni koji sa zmijama nisu živjeli, a od automobila oni koji su ih ignorirali’, napisao je Jergović.

Ali, kako je napisao Ilija Sijarić, iza Ćamila je ostala riječ od trajanja..